ИПАРД представљен у Бијелом Пољу / Дан
05/03/2022 u 10:00 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ИПАРД: Младим фармерима субвенција до 65 одсто

За оне који реализују инвестиције у планинском подручју изнад 600 мнв, подршка је 70 одсто, а одобрава се додатних десет одсто подршке за опрему која се односи на управљање стајњаком - каже Далија Перишић

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде представили су бјелопољским пољопривредницима четврти ИПАРД јавни позиви за Мјеру 1 за инвестиције у физички капитал пољопривредних газдинстава, који ће бити објављен 14. марта. Пољопривредницима су појашњени критеријуми које морају испунити да би могли конкурисати, уз напомену даправо на то имају само регистрована пољопривредна газдинства или привредна друштва која су уписана у Централни регистар привредних субјеката.

Далија Перишић из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, саопштила је да су прихватљиви сектори млијека, јаја, меса, затим, воћарство, виноградарство, ароматично биље, аквакултура, поврће и житарице.

- Овај јавни позив се односи на примарну производњу, а пољопривредници могу конкурисати са пројектима од 10.000 еура до 500.000 еура. За инвестиције могу остварити подршку до 60 одсто прихватљивих трошкова, а ако се ради о младом фармеру испод 40 година, подршка износи 65 одсто, док за оне који реализују инвестиције у планинском подручју изнад 600 мнв подршка износи чак 70 одсто, саопштила је Перишић, напомињући да се одобрава додатних десет одсто подршке за опрему која се односи на управљање стајњаком.

Перишић је истакла да су за реализацију овог јавног позива за сада обезбиједили милион и 500 хиљада еура.

- Сматрам да ће бити и више средства, у зависности од тога колико нам је остало новца од претходног позива, али мислим да ће бити око два милиона - казала је Перишић, додајући да је у оквиру ранијих јавних позива успјешно реализовано више инвестиција, нарочито из сјеверних општина.

Предмет инвестиције, како је недавно саопштио на презентацији у Бијелом Пољу Милош Кусовац, из ресорног министарства, може бити изградња или реконструкција објеката, набавка опреме, механизације, прикључака, улагање у обновљиве изворе енергије, подизање вишегодишњих засада...

Позив прихватљив за пчеларе са минимум 30 пчелињих друштава

У тренутку подношења захтјева за одобравање подршке, пољопривредници морају задовољити специфичне критеријуме у зависности од сектора производње.

- За пројекте из сектора производње млијека неоходно је да имају пет крава, 50 оваца или 50 коза, за сектор производње меса - 30 јунади у тову, 50 оваца или 100 јагњади у тову, док они који се баве производњом свињског меса морају имати или десет крмача или 100 прасади у завршном тову. Када је ријеч о живинарству, услов је да имају 1.000 пилића или 100 ћурића. У случају да има оних који желе да конкуришу на овај јавни позив, а баве се производњом јаја, потребно је 1.500 кока носиља. За воћаре и повртаре потребно је 0.5 хектара површине засада, односно 0.1 хектар површине ако је ријеч о заштићеном простору, а за производњу ратарских култура - хектар површине засада. Позив је прихватљив и за пчеларе, потребно је да до тренутка објаве позива имају 30 пчелињих друштава, а за аквакултуру годишњи капацитет је минимум десет тона - појаснио је Кусовац.


Едита Махмутовић, из Директората за плаћање је напоменула да ће позив бити отворен од 14. марта до 29. априла.

- Дакле, трајаће 45 дана, а сви захтјеви који стигну послије 29. априла неће се разматрати - навела је Махмутовић.

М.Н.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 05:37