/ MARKO BEGOVIĆ
08/08/2022 u 16:16 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Begović: Ponovo formirano Ministarstvo sporta i mladih nastavilo tamo gdje je zaustavljeno

Ništa nije urađeno na polju sistemskog restrukturiranja u odnosu na ostala dva međunarodno obavezujuća instrumenta, naveo je on, pored ostalog

Marko Begović , bivši direktor Upave za sport i mlade, saopštio je da je "partitokratija kojoj svjedočimo ovih dana rezultirala je u inflaciji kadrova sa spornim ili nejakim biografijama što kumulativno dovodi do korupcije i zaustavljanja procesa evropskih integracija".

- Ponovo formirano Ministarstvo sporta i mladih je nastavilo tamo gdje je zaustavljeno nakon avgustovskih promjena. Pored nedavno usvojene sistematizacije koja otvara prostor za nova, partijska zapošljavanja, sveprisutno je mimo zakona i dvostruko finansiranje. Nastavlja se sa praksom finansiranja posredstvom vladinih zaključaka, zarobljenih sportskih organizacija ili onih za koje je redovnim sudskim ili upravnim postupkom utvrđeno da nijesu namjenski koristili sredstva građana naše države Pored činjenice da se prilično kasni sa usvajanjem strateških akata, više brine da su zaustavljena istraživanja u sportu, kojim bi se po prvi put utvrdilo realno stanje potreba u oblasti od javnog interesa. Odustalo se i od niza aktivnosti sa našim evropskim partnerima, a međuanrodna saradnja praktično ne postoji. Nivo nespemnosti partijski profilisanih kadrova da se uhvate u koštac sa zahtjevnim aktivnostima, najbolje ilustruje podatak da nije realizovan javni poziv za subvencioniranje članarina djece u okviru lokalnih sportskih organizacija, odnosno klubova. Postojećom dinamikom, plašim se da ćemo opet ući u problem sa međunarodnim partnerima oko neispunjavanja obaveza koje proističu iz Međunarodne konvencije protiv dopinga u sportu, jer preuzete obaveze zahtijevaju kontinuirano stručan angažman. Takođe, ništa nije urađeno na polju sistemskog restrukturiranja u odnosu na ostala dva međunarodno obavezujuća instrumenta- naveo je on, pored ostalog.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 02:25