Sa tribine na temu ”Saradnja NVO i lokalnih uprava u borbi protiv korupcije” / foto: Euromost, Berane
11/12/2023 u 18:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Borba protiv korupcije na visokom nivou zapostavila korupciju na lokalnom nivou

Ako ovako pristupamo borbi protiv korupcije i na državnom i na lokalnom nivou, suvišno je govoriti o nekakvom ulasku u EU, kazao je predsjednik NVO „Euromost“ Almer Mekić

Opština Berana, NVO „Euromost“, Građanska alijansa i Mreža za istraživanje kriminala i korupcije „Lupa“, danas  su u Velikoj sali Opštine Berane, a povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, organizovali su tribinu na temu „Saradnja NVO i lokalnih uprava u borbi protiv korupcije”.

Na tribini su učestvovali starješine svih organa lokalne uprave Opštine Berana, a otvorio je predsjednik Opštine Berana Vuko Todorović.

Todorović je pozvao predstavnike civilnog društva i građane da sve što prepoznaju kao vid korupcije prijave.

- Smatram da se o korupciji govori dosta deklarativno - kazao je Todorović.

On je naveo sve aktivnosti koje je Opština Berana preduzela u cilju prevencije protiv korupcije.

- Pozvam Vladu Crne Gore da preduzme sve aktivnosti u cilju što prijeg donošenja Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, na osnovu koje će Opština Berana pokrenuti izradu Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije - kazao je Todorović.

Predsjednik NVO „Euromost“ Almer Mekić je naglasio da od 2020. godine opštine sa sjevera Crne Gore ništa nijesu preduzimale u cilju prevencije protiv korupcije, niti donošenja akcionih planova za borbu protiv korupcije, jer je sve stalo na nacionalnom  nivou, gdje je prethodna Vlada  pokrenula izradu Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala od 2023. do 2026, ali ona je i sada ostala samo u nacrtu, iako se ušlo u decembar. 

- Ako ovako pristupamo borbi protiv korupcije i na državnom i na lokalnom nivou, suvišno je govoriti o nekakvom ulasku u EU. Na lokalnom nivou do 2020. godine postojali su Opštinski timovi za izradu akcionih planova za borbu protiv korupcije,koji su pratili i implementaciju tih planova, danas od toga nema više ništa i sve nam se čini da je borba protiv korupcije na visokom nivou zaboravila tu borbu na lokalnom nivou - kazao je Mekić.

Predstavnica Gradjanske alijanse Ivana Đođić je ukazala na značaj saradnje NVO i Lokalnih uprava i da je ta saradnja uvijek pridsutna, takodje da iskustvo civilnog sektora može uvijek lokalnim upravama da pomogne u ovoj oblasti.

Izvršni direktor u Mreži za istraživanje kriminala i korupcije „Lupa“ Jovan Martinović je kazao da je jako bitno što se današnji skup na temu borbe protiv korupcije održao na sjeveru u Opštini Berane, jer očigledno da su svi ovakvi dogadjaji fokusirani u Podgorici.

Martinović je naglasio da svi pričaju o poglavlju 23 i 24 i o datumima i nekakvim očekivanjima, dok na terenu jako malo ima nekih pomaka.

Učesnici tribine su jednoglasno donijeli zaključak da se uputi apel novoj Vladi Crne Gore, da odmah krene u donošenju Strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, da se nakon toga odmah uključi, Zajednica svih opština i sve opštine pristupe formiranju opštinskih timova za borbu protiv korupcije i izradi lokalnih akcionih planova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 23:18