Јелена Боровинић Бојовић / - SASAMATIC
27/08/2021 u 07:18 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Боровинић Бојовић: Озбиљно радимо на сузбијању пандемије, нема простора за сумње и манипулације

- Наша држава, иако мала и у жестокој конкуренцији са најјачим свјетским силама, урадила је све да сваком грађанину, па и нашем госту, буде доступна вакцина против корона вируса - каже министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић за портал Дана

Министарка здравља у Влади Црне Горе Јелена Боровинић Бојовић каже да јавност од Министарства здравља може, мора и треба да настави да очекује да обезбиједи и гарантује здравствену заштиту, наравно и када је пандемија у питању, што оно и чини и постиже значајне резултате.

Она је у интервјуу за портал Дана рекла да Црна Гора није изолована од свијета нити намјерава да упире прстом у наше грађане који су међу више од 18 милиона тренутно заражених у свијету. Истиче да је стигматизација обољелих недопустива.

- Обавеза здравственог система, и у смислу пандемије корона вируса, је да сваком обољелом пружи правовремену здравствену заштиту што Црна Гора у континуитету и чини. Само од 16. до 22. августа у Црној Гори је 130 хиљада пацијената дошло до свог изабраног љекара или специјалисте. Овај резултат је импресиван, посебно имајући у виду непрекидне напоре у сфери борбе против пандемије корона вируса. Министарство здравља, заједно са свим установама које функционишу у оквиру нашег система, спремно су дочекали нови талас који је сада широко распрострањен и у поновном успону. Подсјетићу да је сада у Црној Гори активно седам хиљада случајева. Наш здравствени систем се суочавао и са много више активних случајева које смо успјели да сузбијемо одговорним понашањем појединаца, али и друштва - каже министарка.

Боровинић Бојовић подсјећа да су задаци сваког здравственог система у свијету, у контексту пандемије опсежно тестирање, болничко лијечење и вакцинација.

- Црна Гора, у све три сфере, има прецизне и мјерљиве резултате. Јавност од Министарства здравља може, мора и треба да настави да очекује да обезбиједимо и гарантујемо здравствену заштиту. С друге стране, подсјећамо да мјере у борби против корона вируса доноси Влада Црне Горе, а контролишу инспекцијске службе. Здравство нити може нити има надлежности да кажњава или надзире контролу примјена мјера. Ипак, Министарство здравља може да прати и надзире епидемију. Зато наглашавам да Црна Гора ове године има јасну и прецизну епидемиолошку слику јер, у односу на прошлу годину, сада се тестира четвороструко више - наглашава министарка.

Према званичним подацима Института за јавно здравље, од 17. фебруара 2020. до 4. децембра 2020. године урађено 129.105 тестова. То је 442,14 тестова дневно.

Вакцинација свуда и на сваком мјесту

За разлику од неких утицајних и најнапреднијих држава свијета, у Црној Гори није нужна пријава нити заказивање термина за вакцинацију.

- Грађани код нас могу да се вакцинишу на вакциналним пунктовима широм државе, у канцеларији или у својој кући. До сада је, од пунољетних, првом дозом вакцинисано око 43 одсто грађана што је солидан резултат с обзиром на то да се област имунизације у Црној Гори годинама запуштала. То доказује однос јавности према нпр. ММР вакцини. Дјеца рођена 2016. године, према подацима ИЈЗЦГ, вакцинисана су у обухвату од око 90 одсто, док је исту вакцину добило само 25 одсто дјеце која су 2019. годиште. Министарство здравља ће, са стручне стране, наставити на више колосјека да ради на оснаживању свијести о значају вакцинације и против корона вируса - наглашава министарка др Јелена Боровинић - Бојовић.

- Од 4. децембра 2020. године до 24. августа 2021. године урађено је чак 456.446 тестова, односно, 1.742,16 на дан. Ово је доказ да Црна Гора ове године тестира четвороструко више него прошле године. То значи да ми озбиљно пратимо ситуацију, да не остављамо никакав простор за сумње нити било какве манипулације. Званични подаци показују да у Црној Гори, тренутно, 3,8 одсто од укупног броја заражених корона вирусом захтијева болничко лијечење. У том контексту је важно да се укаже да је један од параметара на основу ког се прате посљедице пандемије корона вируса, према свјетским стандардима, леталитет. То је број преминулих у односу на број заражених који, у коначном, осликава квалитет  лијечења у некој земљи. Према подацима Џон Хопкинс Института из Сједињених Америчких Држава, леталитет у Црној Гори је 1,5 одсто. То значи да се од укупног броја заражених у Црној Гори, од ове болести, опоравило 98,5 процената. У том смислу, Црна Гора предњачи у односу на здравствене системе у које се одувјек улагало, а, подсјетићу, у посљедњих 30 година у Црној Гори није саграђена ниједна једина болница. Квалитет рада наших љекара далеко превазилази услове у којима су деценијама радили, због чега ће Министарство здравља интензивно ради на, између осталог, повећању зарада у овом сектору и то у што скоријем року - наглашава министрка.

Боровинић Бојовић подсјећа да је Црна Гора до данас купила, или кроз донације од произвођача и држава, за наше грађане обезбиједила три четвртине милиона доза вакцина различитих произвођача.

- Бројем – 762.340 хиљада доза вакцина до сада је стигло у Црну Гору. До краја септембра наставиће да стижу Фајзер вакцине, укупно око 100 хиљада, и до краја године још 50 хиљада доза. Наша држава, иако мала и у жестокој конкуренцији са најјачим свјетским силама, урадила је све да сваком грађанину, па и нашем госту, буде доступна вакцина против корона вируса. И то не једна већ више њих -  каже министарка.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:10