Vladimir Božović / -DJORDJE CMILJANIC
13/12/2023 u 14:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Božović: Članstvo UCG u porodici evropskih univerziteta prekretnica za državu i društvo

Uvjeren sam da će članstvo u ovoj mreži donijeti značajne benefite i otvoriti nove mogućnosti za internacionalizaciju i unapređenje studijskih, istraživačkih i akademskih procesa na Univerzitetu Crne Gore, kazao je rektor

Članstvo u porodici evropskih univerziteta označava novu fazu u razvoju Univerziteta Crne Gore i zasigurno će u velikoj mjeri unaprijediti kvalitet visokog obrazovanja, poručio je rektor Vladimir Božović na sastanku partnerskih organizacija, povodom početka druge faze razvoja Uliseus mreže.  

Univerzitet Crne Gore je domaćin inicijalnog sastanka prestižnog Evropskog univerziteta Uliseus, koji je okupio rektore i visoke predstavnike 8 partnerskih institucija – Univerziteta u Sevilji, Univerziteta Azurna obala u Nici, Univerziteta u Đenovi, Tehničkog univerziteta u Košicama, Univerziteta Haga-Helia u Helsinkiju, MCI Insbruk, Univerziteta u Munsteru i Univerziteta u Crnoj Gori.

Božović je otvarajući sastanak, poručio da integracija crnogorskog Univerziteta u Uliseus označava bitnu prekretnicu za državu i društvo.

“Uvjeren sam da će članstvo u ovoj mreži donijeti značajne benefite i otvoriti nove mogućnosti za internacionalizaciju i unapređenje studijskih, istraživačkih i akademskih procesa na Univerzitetu Crne Gore. Uliseus će izvući one najbolje iz nas, i motivisati nas da unaprijedimo kvalitet visokog obrazovanje, kreiramo prilike za akademski I profesionalni razvoj naših studenata, osoblja, programa i fakulteta, i na taj način ostvarimo dugoročan uticaj na društvo. Našim studentima i predavačima Uliseus će predstaviti brojne prilike za mobilnost, umrežavanje, zajedničke projekte i razmjene sa širokim dijapazonom akademskih tema. Ponude partnerskih univerzitata biće dostupne ne samo našim studentima i zaposlenima, već i široj javnosti, i u tom kontekstu, Univerzitet Crne Gore, kao dio Evropskog univerziteta Uliseus, zaista se otvara ka građanima i javnosti uopšte”, kazao je Božović.

Veoma je zadovoljan, kako je rekao, što je Univerzitet Crne Gore postao dio porodice evropskih univerziteta i to iz države koja nije članica Evropske unije.

“Time što postajemo dio ovakve zajednice, podižemo ukupni kvalitet našeg rada, ali i proširujemo spektar mogućnosti. Članstvo u ovoj mreži, za naš Univerzitet, ali i za cijelu zemlju, predstavlja nemjerljivi uspjeh, I veliku razvojnu šansu”, rekao je Božović.

Najavio je da će se, u okviru mreže, na Unvierzitetu Crne Gore uspostaviti inovacioni hab sa fokusom na sajber bezbjednost.

“Pokušaćemo da napravimo hab ekspertize, talenta i inovativnih rješenja u ovoj visoko kompetitivnoj oblasti. Očekujem velike benefite ovog projekta u narednim godinama”, kazao je Božović.

Prorektor Univerziteta iz Minstera Mihael Kvant istakao je da su veoma zadovoljni što su dio Uliseus projekta.

“Ušli smo u ovaj projekat i mislim da ćemo ostati u njemu. Radićemo sve što je potrebno u smislu finansiranja i svega, jer Evropi su više nego ikada potrebni ovakvi projekti. Nauka je izvor demokratije”, poruka je Kvanta.

Kazao je da u Minsteru imaju sjajne uslove za učenje i da stalno ulažu napore da budu bolji.

“Naša ideja je da istraživanje i nastavu spojimo što je prije moguće kako bi se koristili inovativni visokokvalitetni resursi u domenu istraživanja i kako bi se studenti rano uključivali u istraživanja i postali naučnici”, rekao je Kvant.

Rektor Univerziteta u Sevilji Migel Anhel Kastro poručio je da Uliseus mreža predstavlja snagu, zajedništvo, napominjući da Evropa i svijet prolaze kroz velike izazove koji podsjećaju na važnost evropskih vrijednosti, ljudskih prava, demokratije, vladavine prava.

“Uliseus, Evropski univerzitet je posvećen upravo tim vrijednostima i vjerujem da su obrazovanje, istraživanje i inovacije fundamentalni stubovi tih vrijednosti. Zbog toga Uliseus osuđuje bilo kakvu vrstu nasilja, vojne agresije i gubitke ljudskih života”, kazao je Kastro.

Vjeruje da će univerziteti biti ujedinjeni u misiji da pružaju inovacije i istraživanja u službi društva kako bi se izborili sa izazovima zelene digitalne tranzicije i kako bi obezbijedili kapacitete Evrope da pokrene ekonomski rast zasnovan na tehnologiji.

“Evropa treba da ima međupovezane, izvrsne visokobrazovne institucije. Uliseus je naš savez upravo za jačanje te evropske dimenzije dok doprinosi održivim ciljevima razvoja”, rekao je Kastro.

Prorektorica za internacionalizaciju Univerziteta Crne Gore Sanja Peković predstavila je Univerzitet Crne Gore kao novu članicu Evropskog univerziteta i istakla da članstvom u ovoj mreži dajemo zamajac razvoju inovativnog, odgovornog i održivog društva zasnovanog na znanju.

“Ubijeđeni da su naši napori da unaprijedimo visoko obrazovanje naš dug prema novim generacijama i naša zaostavština za budućnost, otvaramo vrata Uliseus porodici, nadajući se da ćete prepoznati našu posvećenost i želju da doprinesemo razvoju Evropskog univerziteta.”, saopštila je Peković.

Generalna koordinatorka Uliseusa Karmen Vargas naglasila je da joj je pričinjava veliko zadovoljstvo što je Univerzitet Crne Gore novi član Uliseus mreže i da će to članstvo popločati put da postane evropski Univerzitet.

“Uliseus sada ulazi u drugu fazu. Prva faza odnosila se na brojne planove i pripreme, a sada želimo da intenziviramo aktivnosti, da konsolidujemo naše pilote, u smislu zajedničkih programa. Akreditovali smo osam zajedničkih master programa i doktorskih programa, jedan po inovacionom habu i u oblasti istraživanja. Moramo puno raditi na diverzitetu kvaliteta, inkluzivnosti”, poručila je Vargas.

(PR centar)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:32