Министарство просвјете, науке, културе и спорта / - NN
22/08/2021 u 17:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Братићкин ресор: Злонамјерни текстови, фотомонтаже и подметања су политика, а ми нећемо подлећи притиску

- Поједини медији преносећи наша саопштења желе да збуне грађане, приказујући нас наводно „незнавенима“. Међутим, реакције грађана показују да они врло добро разумију саопштења и да се не могу преварити - кажу у Министарству просвјете, науке, културе и спорта

Министарство просвјете, науке, културе и спорта указује на све већи број медијских чланака и објава на друштвеним мрежама чији су аутори непознати, а који су нетачни и монтирани, па неки медији умјесто да јачају свијест грађана о неопходности примјене мјера којима се спречава ширење ковида, само уносе немир, који је на срећу свих нас краткотрајан.

- Желимо истаћи да поједини медији преносећи наша саопштења желе да збуне грађане, приказујући нас наводно „незнавенима“. Међутим, реакције грађана показују да они врло добро разумију саопштења и да  се не могу преварити. Као министарство, чији је први од  ресора просвета, желимо едукативно да утичемо на посленике јавне ријечи, у правцу да своју снагу, која је велика, користе на добробит свих нас, а не за личне освете појединаца, постајући на тај начин средство злонамјерних, што себи не треба  никад дозволити. МПНКС нема ништа против натписа, напротив, доста њих нам је и помогло иако је намјера аутора била другачија. МПНКС чини и чиниће и даље све што је у нашој моћи да се побољша положај свих градјана Црне Горе. Вјероватно је сада већ многима познато да је јуче на друштвеним мрежама изашла монтирана  слика са нашег сајта, а која је везана за „Конкурс за додјелу стипендија студентима ромске и египћанске заједнице за студијску 2021/2022 годину - саопштено је из ресора министарке Весне Братић.

Они подсјећају да је на сајту Министарства 9. августа објављено да је рок за подношење докумената за конкурс од 1. септембра до 18. октобра 2021 године.

- Али је неко очигледно злонамјеран, јако лоше и крајње безобзирно промијенио датуме конкурса и пласирао слику као такву на друштвене мреже. Ово није први пут да се Министарству покушава нанијети огромна штета преко „фотошопираних слика“, а оно што је занимљиво јесте то што су за њихову дистрибуцију увијек „заслужне“ странице које имају велики број пратилаца и којима је тај маркетинг нека врста посла. МПНКС се више неће оглашавати по овом питању јер, као озбиљна државна институција не можемо и не желимо пратити и коментарисати  сваку фотомонтажу која кружи друштвеним мрежама. Стога ћемо убудуће одмах реаговати у законским оквирима и обавијестити надлежне службе - каже се у саопштењу министарства.

У Министарству истичу да се претходних дана појављују и разна удружења, особе чији се идентитет не може провјерити, а која користе сваку прилику као покушај дискредитовања МПНКС и његовог представљања у лошем свјетлу.

- МПНКС је спремно за дијалог са свима али тај неко мора да постоји, да нам се обрати и да се идентификује. МПНКС ће увијек бити у служби грађана. Злонамјерни натписи, фотомонтаже, подметања од стране „нн“ лица су политика, а ми нећемо подлећи притиску. Остаћемо доследни у испуњавању наше мисије и нашег циља, а то је друштво једнаких шанси, друштво које ће бити боље за све нас - закључују у Министарству просвјете, науке, културе и спорта.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 04:39