Служба у цркви / - Ж. Шапурић
07/06/2021 u 09:57 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО - ВИДЕО) Доли код Плужина: Молитва за пивску крваву бајку

У Долима 7.јуна 1943.године фашистичка "Принц Еуген" дивизија на звјерски начин побила је више од 500 невиних житеља неколико околних пивских села. Злочин је извршен над ненаоружаним старцима и женама, а међу убијеним било је и 109 дјеце, старости до 15 година

Сабрањем у мјесту Дола код Плузина Пивљани данас, на празник Трећег обретења главе Светог Јована Крститеља, обиљежавају 78 година од стравичног злочина који је почињен у овом мјесту. Свету архијерејску литургију у спомен цркви у Долима, служи новоизабрани митрополит црногорско- приморски Јоаникије уз саслужење свештенства и монаштва Митрополије и епархија будимљанско- никсићке и дабро- босанске, а уз молитвено учешће вјерног народа.

У Долима 7.јуна 1943.године фашистичка "Принц Еуген" дивизија на звјерски начин побила је више од 500 невиних житеља неколико околних пивских села. Злочин је извршен над ненаоружаним старцима и женама, а међу убијеним било је и 109 дјеце, старости до 15 година. Црква, као ловћенска капела, на иницијативу братства Благојевић чијих је више од 200 чланова убијено у Долима, саграђена је  2006.године, посвећена је данашњем празнику и у спомен је невино страдалим. На подручју Пиве од 6- 12.јуна 1943.године нацисти су убили близу 1.300 мјештана које је Сабор Српске православне цркве 2017.године прибрао диптиху светих.

Бесједећи митрополит Јоаникије је казао да су  Дола пивска нова голгота Христова.

-Пивска Дола су Јасеновац, Косово, и остала жртвена мјеста српског рода. Мученици велички, горњоржанички и пивски су збратимили Пиву и Велику и Горње Полимље и све њих заједно прослављамо са јасеновачким, пребиловачким, јадовинским и крагујевачким новомученицима, а збирно име свих новомученика српских је Јасеновац. Пивска Дола су зато мали Јасеновац. Народ који рађа мученике и свједоке Христове вјере то је Христов народ који се сједињује са Христом проливањем своје невине крви. А у Пиви је проливена невина крв дјеце - казао је Митрополит.

Како је истакао, злочиначке њемачке СС дивизије, унајмивши све старе непријатеље Пиве, прошле су тим крајем, извршивши злочин, геноцид над дјецом, женама трудницама, мајкама, старцима и над осталим невиним народом у Пиви међу којима је било и свештеника.

- Дужни смо да свима опростимо. Нијесмо дошли никоме да се светимо, него да се споменемо светих мученика и светих жртава који  нас препорађају и сједињују са Христом, да се оплеменимо и да своја срца отворимо...Да се увијек сјећамо својих светиња и Косова, Јасеновца, Дола, Велике, Прибиловаца и да знамо шта то за нас значи, да смо народ Христов који се са Христом и са Христовом голготом поистовјетио и са његовим крстом - истакао је митрополит Јоаникије.

Литургијском сабрању у Долима присуствују представници Општине Плужине као и предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић.

Видео и фото: Жељко Шапурић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:35