Gjokaj / - FOTO: BALšA RAKOčEVIć, PR CENTAR
03/07/2022 u 15:53 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gjokaj za "Dan": Stavite ključ u bravu ako ćete politiku miješati u rad Agencije za zaštitu podataka

Agenciji je dostavljeno preko 4.860 žalbi građana i nevladinih organizacija, ali odluka nema jer Savjet te institucije ne može da odlučuje

Rad Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama blokiran je od početka godine jer ovo tijelo nema kvorum pa ne može odlučivati.

Agenciji je dostavljeno preko 4.860 žalbi građana i nevladinih organizacija, ali odluka nema jer Savjet te institucije ne može da odlučuje.

Član Savjeta Agencije Muhamed Gjokaj kaže u izjavi za "Dan" da se nada da će izborom novih članova Savjeta za koje je nedavno raspisan novi konkurs riješiti ovaj problem i poručuje da ako se politika umiješa i u ovaj izbor bolje da zaključaju tu instituciju.

– Ukoliko i izbor članova i predsjednika Savjeta bude po političkom ključu, onda slobodno neka stave ključ u bravu kada je u pitanju ova insitucija, koja mora biti nezavisna – izjavio je Đokaj.

Nekadašnji član savjeta Agencije i ekspert za oblast zaštite podataka Radenko Lacmanović u izjavi za "Dan" pita se koga više briga, a posebno iz aktuelne vlasti za predmete koji su pred Agencijom za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

image

Lacmanović

Foto: Ivan Petrović Ipe

– Ako Agencija u punom kapacitetu, što znači sa Savjetom na čelu, nije trebala ovoj državi i ne treba sedam mjeseci, onda ne treba ni u narednih sedam godina. Već sada, imajući u vidu prijavljene kandidate za prve ljude Savjeta Agencije, unaprijed čestitam DPS-u na potpunoj i nesmetanoj kontroli ovog po zakonu nezavisnog i samostalnog nadzornog organa – izjavio je Lacmanović.

Samo Lacmanović dobio četiri glasa

Na prvom konkursu za člana i predsjednika Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama samo je kandidat za predsjednika Savjeta Agencije Radenko Lacmanović dobio četiri glasa skupštinskog Administrativnog odbora, dok ostali kandidati nijesu dobili nijedan glas.

Novi konkurs je nedavno objavljen i prijavljeno je više kanditata, od kojih su se prijavili i neki koji su se javili bili i na prethodnom oglasu, a nijesu dobili podršku nijednog poslanika.

Advokat Veselin Radulović ocjenjuje za "Dan" da je višemjesečni nedostatak kvoruma Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama doveo do toga da Agencija nije bila u stanju da vrši kontrolnu ulogu, niti da redovno funkcioniše.

image

Radulović

Foto: Srđan Boljević

– Tako se prava građana krše u kontinuitetu jer je zakonski rok za odlučivanje po žalbama u oblasti slobodnog pristupa informacijama 15 dana. Dodatno, Agencija nije redovno odlučivala i poštovala zakonske rokove ni u periodu kada je funkcionisala u punom kapacitetu. Takođe, u brojnim predmetima Agencija nije poštovala ni stavove Upravnog suda, već je donosila rješenja gotovo identična onim koje je sud poništavao. Sve ovo dovodi do ozbiljnog kršenja zakona i prava građana u postupcima iz nadležnosti Agencije, ali i uzrokuje troškove koji nastaju vođenjem upravnih sporova koje su građani primorani da pokreću radi zaštite svojih prava. Nemogućnost funkcionisanja Agencije, ali i loša praksa u njenom radu, uzrokuju veliki broj upravnih sporova koji se u krajnjem okončavaju nepovoljno za Agenciju i koji uzrokuju troškove za državni budžet. Od osnovanja Agencije niko nije pozvan na bilo kakvu odgovornost zbog nesporno lošeg stanja u oblastima iz njene nadležnosti, niti je bilo šta preduzeto kako bi se stanje poboljšalo i prije svega građanima omogućila djelotvorna zaštita njihovih prava. Umjesto toga, Agencija se konstantno zalagala za ukidanje prava građana da pred sudom ostvare troškove upravnog spora, čime bi im se suprotno Ustavu ograničilo još jedno od osnovih ljudskih prava – pravo pristupa sudu – zaključio je Radulović.

Podsjetimo, Skupština Crne Gore je krajem prošle godine smijenila člana i predsjednika Savjeta Agencije Bojana Obrenovića i Sretena Radonjića, navodno zbog nanijete štete po tužbama zbog objave spiskova o samoizolaciji lica koja su bila zaražena koronom. Naime, vlada Duška Markovića je objavila spisak lica u samoizolaciji, nakon mišljenja Savjeta Agenicije za zaštitu ličnih podataka da je tako nešto opravdano. Nakon toga su uslijedile tužbe i nanijete je velika šteta po budžet Crne Gore.

Poslije njihove smjene do danas na njihova mjesta nijesu izabrana nova lica zbog čega Savjet nema kvoruma i sedam mjeseci ne može da donosi odluke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 11:51