Koprivica i mitopolit Joanikije / - VLADA CRNE GORE
14/03/2024 u 11:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Koprivica - mitropolit Joanikije: Postoji prostor za saradnju Crne Gore i Crkve u više sfera

Odnosi države i crkve počivaju na uzajamnom uvažavanju, razumijevanju i saradnji, ocijenjeno je na sastanku potpredsjednika Vlade Moma Koprivice i mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Iz Kabineta potpredsjednika Vlade saopšteno je da je tokom posjete Koprivice Mitropoliji na Cetinju, ocijenjeno da postoji značajan prostor za dodatnu i konkretnu saradnju Crne Gore i Crkve u socijalnoj, humanitarnoj, zdravstvenoj i kulturnoj sferi, na temelju svijesti o zajedničkom i opštem interesu.

- Tokom sastanka ocijenjeno je da odnosi države i Crkve počivaju na uzajamnom uvažavanju, razumijevanju i saradnji, navodi se u saopštenju.

Konstatovano je, kako se dodaje, da briga o čovjeku mora biti u centru pažnje i crkve i države.

- Sloga, prevazilaženje nesporazuma i zajedničko djelovanje su uslov napretka svakog društva. Zato je važno da se, u miru i dobroj volji pronalaze kvalitetna rješenja u svim sferama kako bi naše društvo bilo društvo po mjeri svakog čovjeka, kaže se u saopštenju.

Iz Kabineta Koprivice je saopšteno da su na sastanku razmatrane mogućnosti partnerskog odnosa države i Crkve u brojnim socijalno osjetljivim sferama.

- Kao što je liječenje bolesti zavisnosti, zatim pružanje državne podrške ostvarenju prava Crkve na izgradnju i osnivanje socijalnih i dobrotvornih ustanova, kao što su domovi starih i prihvatilišta sa duhovnom brigom i njegom, navodi se u saopštenju.

Navodi se da je Joanikije zahvalio Koprivici koji, kako je ocijenio, prepoznaje istorijsku ulogu vjere u Crnoj Gori i duhovni potencijal kojim Crkva raspolaže.

- I može dati dodatni doprinos u brizi kako o ranjivim kategorijama drustva, tako i našem narodu u cjelosti, kazao je Joanikije.

Koprivica je istakao da Vlada, posvećeno radeći na reformi sistema i vladavini prava, jačanju socio-ekonomskog položaja građana, ubrzanju evropskog puta, veliki značaj pridaje i iskrenom odnosu prema crkvama i vjerskim zajednicama i poštovanju njihovih prava, na temelju ustavnih principa.

On je naglasio puno poštovanje prema istorijskom utemeljenju crkve u biću Crne Gore i ukazao na brojne društveno odgovorne aktivnosti Mitropolije crnogorsko-primorske.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:30