Martinović i Rajzing Rajnke / - MINISTARSTVO TURIZMA, ekologije, održivog razvoja
14/12/2023 u 17:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Martinović-Rajnke: Potrebno uspostaviti ravnotežu između razvoja sjevera i juga

SAD će nastaviti da sarađuju sa Vladom i Ministarstvom u procesu pristupanja Crne Gore EU, zaključeno na sastanku ambasadorke SAD i ministra turizma, ekologije, održivog razvoja

Sjedinjene Američke Države i Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera nastaviće da sarađuju u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, poručili su ambasadorka SAD u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke i resorni ministar Vladimir Martinović.

Rajnke je kazala da SAD očekuju da će 44. Vlada raditi na implementaciji obaveza za što brže priključenje EU.

Martinović je rekao da je siguran u prozapadni kurs Vlade čiji su prijatelj i strateški partner SAD i upoznao ambasadorku sa planovim Ministarstva za naredni period.

- Neizostavno pitanje je Poglavlje 27. i godišnji izvještaj Evropske komisije (EK) koji nije na zadovoljavajućem nivou posljednjih šest godina. Ministarstvo, na čijem sam čelu, radi analizu kompletnog stanja u oblastima koje pokriva. Pred nama nije ni malo lak posao, posebno kada su uzmu u obzir prethodni izvještaji i analize, ali mogu da garantujem da posvećenost i rad neće izostati - rekao je Martinović.

Rajzing Rajnke je mišljenja da se može uspostovati dobra saradnja sa Minstarstvom, kako na polju turizma, tako i ekologije i zaštite životne sredine, te je u tom kontekstu naglasila značaj razvoja sjevera Crne Gore.

Sagovornici su saglasni da je potrebno uspostaviti ravnotežu između razvoja sjevera i juga, kako bi se američkim i svim drugim turistima omogućio kompletan doživljaj Crne Gore, njenih prirodnih ljepota i kulturnih mogućnosti sjevera, što je moguće zahvaljujući geografskoj veličini Crne Gore.

Takođe su kao značajno i važno istakli razmatranja uspostavljanje avio linije između Crne Gore i SAD-a, omogućavanje razmjene iskustava između turističkih turoperatora, veće promovisanje turističke ponude i slično.

Ministar Martinović je istakao i nužnost diverzifikacije naše turisitičke ponude, bolju vidljivost i konkurentnost na međunarodnom turističkom tržištu te i potrebu jače promocije Crne Gore u SAD-u.

Na sastanku je bilo riječi rušenju biznis barijera, privlačenju američkih investitora kako bi ulagali u Crnu Goru i sklapanjem partnerstava osnažili ekonomsku saradnju dvije države.

Ambasadorka Rajnke je tokom daljeg razgovora podsjetila na odličnu bilateralnu saradnju koja je upotpunjena potpisivanjem Memoranduma sa Američkom privrednom komorom u Crnoj Gori.

Ministar Martinović se osvrnuo na Konferenciju okvirne Konvencije o klimatskim promjenama (COP28) u Dubaiju, gdje je imao važne bilateralne sastanke sa ministrima iz zemalja EU.

Ambasadorka Rajnke je izrazila podršku ministrovom prisustvu COP28 i istakla važnost korištenja ove platforme kako bi se pomoglo Crnoj Gori da ispuni svoje obaveze u skladu sa Pariskim sporazumom i ostvari napredak u pogledu usklađivanja sa pravnom tekovinom EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 20:39