/ - ADMIR šAHMANOVIć
18/10/2023 u 11:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šahmanović: Klimatske i ekološke izazove pretvoriti u prilike i konkurentske prednosti

Kako je ocijenio u svom uvodnom izlaganju Crna Gora je odlučna da postane članica Evropske unije i istrajna je na tom putu, uz želju da i svi susjedi sa Zapadnog Balkana u bliskoj budućnosti budu dio Evropske unije

Današnji događaj dobra je prilika da predstavnici zemalja Zapadnog Balkana, energetskih kompanija, međunarodnih institucija, kao i stranih investitora, razmotre mogućnosti saradnje i ulaganja u obnovljive izvore energije u regionu Zapadnog Balkana, u cilju ubrzanja zelene energetske tranzicije, poručio je državno sekretar u MKI Admir Šahmanović na konferenciji  o energetici i obnovljivim izvorima energije u regionu Zapadnog Balkana, koja je danas otvorena i održava se u Tivtu.

Svoje učešće u radu dvodnevne konferencije potvrdili su ministri energetike zemalja  regiona, direktor Energetske zajednice Artur Lorkowski, a putem video poruke prisutnima se obratila  evropska komesarka za energetiku Kadri Simons.

Kako je ocijenio u svom uvodnom izlaganju Crna Gora je odlučna da postane članica Evropske unije i istrajna je na tom putu, uz želju da i svi susjedi sa Zapadnog Balkana u bliskoj budućnosti budu dio Evropske unije.

- Posvećeni smo evropskim vrijednostima i spremni da pružimo svoj puni doprinos za ostvarenje naših zajedničkih političkih, bezbjednosnih i ekonomskih interesa- naglašava Šahmanović i dodaje da kao članica Energetske zajednice i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, Crna Gora ima obavezu da implementira propise Evropske unije iz oblasti energetike i zaštite životne sredine.

Pored toga, ciljevi Crne Gore u oblasti energetike poklapaju se sa ciljevima Evropske unije i Energetske zajednice, a to su povećanje sigurnosti snabdijevanja energijom, privlačenje investicija za izgradnju novih proizvodnih i prenosnih energetskih objekata, povećanje korišćenja obnovljive energije, unapređenje energetske efikasnosti i razvijanje tržišne konkurencije, uz unapređenje ekološke situacije.

Državni sekretar osvrnuo se na saradnju naše države sa Energetskom zajednicom i naglasio da Crna Gora nastoji da ispunjava svoje obaveze iz Sporazuma o Energetskoj zajednici i doprinosi razvoju regionalnog tržišta energije i njegovoj integraciji u energetsko tržište Evropske unije. U skladu sa takvim opredjeljenjem, cilj Vlade Crne Gore je stvaranje uslova za intenzivnije korišćenje domaćih energetskih potencijala, naročito obnovljivih. S obzirom da Crna Gora raspolaže značajnim potencijalom obnovljivih izvora energije, kao što su hidropotencijal, solarna energija, potencijal vjetra i biomasa, naš prioritet je bio i ostaje proizvodnja obnovljive, odnosno čiste energije.

-  Želimo da klimatske i ekološke izazove pretvorimo u naše prilike i konkurentske prednosti, osiguravanjem pravedne i inkluzivne tranzicije prema klimatskoj neutralnosti- ističe Šahmanović koji je danas prezentovao neke od projekata koje Crna Gora razvija i realizuje.

Imajući u vidu da je hidropotencijal najznačajniji energetski resurs Crne Gore, u prethodnom periodu radili smo na realizaciji projekata izgradnje malih hidroelektrana i stvaranju uslova za izgradnju Hidroelektrane Komarnica. U cilju diversifikacije energetskih izvora i iskorišćenja raspoloživog vjetropotencijala, poslednjih godina izgrađene su i puštene u rad Vjetroelektrana Krnovo i Vjetroelektrana Možura, a u toku su i aktivnosti na realizaciji projekata izgradnje Vjetroelektrane Gvozd i Vjetroelektrane Brajići. Pokrenuti su i projekti koji imaju za cilj iskorišćenje solarnog potencijala, kojim Crna Gora takođe obiluje. Kao najznačajnije, pomenuo bih Projekat izgradnje Solarne elektrane Briska Gora i projekte »Solari 3000+« i "Solari 5000+".  Takođe u poslednje vrijeme iskazano veliko interesovanje investitora za izgradnju solarnih elektrana i vjetroelektrana u Crnoj Gori.

 Šajmanović je podsjetio da je u Crnoj Gori počelo da funkcioniše dan- unaprijed tržište električne energije i da se intenzivno radi na stvaranju uslova za povezivanje nacionalnog tržišta sa tržištima susjednih zemalja.

- U skladu sa svojim prioritetima iz oblasti energetike, Crna Gora će   nastaviti aktivnosti na obezbjeđenju sigurnog snabdijevanja energijom, razvoja konkurentnog tržišta energije i održivog energetskog razvoja, uz aktivnu saradnju sa svima koji imaju iste ciljeve- zaključio je Šahmanović na kraju uvodnog izlaganja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 22:45