MERT i Savez izviđača Crne Gore potpisali su Memorandum o razumijevanju / - FOTO: MERT
19/03/2024 u 15:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MERT i Savez izviđača: Potpisan Memorandum o razumijevanju

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i Savez izviđača Crne Gore potpisali su Memorandum o razumijevanju, čiji je cilj povećanje efikasnosti u ostvarivanju ciljeva zaštite i unapređenja prirode i biodiverziteta.

Cilj Memoranduma je i da formalizuje i unaprijedi saradnju između Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i Saveza izviđača Crne Gore, između ostalog i u vezi sa implementacijom projekta,,Integrisanje biodiverziteta u sektorske politike i prakse i jačanje zaštite ključnih tačaka biodiverziteta u Crnoj Gori‘‘ i planiranih projektnih aktivnosti, navopdi se u saopštenju.

Strane su saglasne da će, bazirajući se na dobrim praksama i koristeći inovativne modele i metode, u skladu sa svojim mandatom, propisima, pravilima, politikama i procedurama, sarađivati u podizanju svijesti, posebno mladih, o važnosti zaštite prirode i biodiverziteta i ključnih tačaka biodiverziteta u Crnoj Gori kroz edukativne i promotivne aktivnosti i organizaciju zajedničkih aktivnosti (obuka, seminara, predavanja, okruglih stolova, a posebno akcija pošumljavanja u sklopu projekta „Boranka u Crnoj Gori“ i sl.).

- Važnost ove saradnje se ogleda i u činjenici da će članovi/ice Saveza izviđača proći obuke o postavljanju  i održavanju opreme koja će, u kontekstu ranije potpisanog ugovora između Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i Javnog preduzeća Nacionalni parkovi, biti obezbijeđena u okviru GEF 7 projekta. Oprema je namijenjena unapređenju upravljanja zaštićenim područjima - navodi se u saopštenju MERT-a.

Kako se dodaje, ovo je prvi Memorandum o razumijevanju između Ministarstva i Saveza izviđača. Na ovaj način Ministarstvo prepoznaje Savez izviđača kao ozbiljnog partnera u radu sa mladima, koji svojim kapacitetima može doprinijeti zaštiti životne sredine kako na terenu, tako i kroz edukaciju.

Ova saradnja pruža izvanrednu priliku za mlade ljude da se aktivno uključe u važne teme za Crnu Goru, zaključeno je u saopštenju iz MERT-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:58