Maraš Dukaj / - FOTO: GOV.ME
20/09/2023 u 09:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo javne uprave: Završen rad na tekstu Zakona o informacionoj bezbjednosti

Iz Ministarstva javne uprave kazali su da će Crna Gora usvajanjem ovog zakona biti prva država regiona Zapadnog Balkana koja će u oblasti sajber bezbjednosti u potpunosti uskladiti nacionalno zakonodavstvo sa evropskom Direktivnom NIS 2 iz decembra 2022.

Ministarstvo javne uprave saopštilo je danas da je završilo rad na tekstu prvog crnogorskog Zakona o informacionoj bezbjednosti i uputilo ga Evropskoj komisiji na procjenu i mišljenje.

- Zakonom se propisuju mjere i prvi put standardi informacione bezbjednosti, informacionih sistema i podataka i određuju tijela koja će nadzirati informacionu bezbjednost. Zakon se odnosi na organe državne uprave i lokalne samouprave, pravna lica s javnim ovlašćenjima i pravna i fizička lica s pravom pristupa klasifikovanim podacima - naveli su u saopštenju.

Iz Ministarstva javne uprave kazali su da će Crna Gora usvajanjem ovog zakona biti prva država regiona Zapadnog Balkana koja će u oblasti sajber bezbjednosti u potpunosti uskladiti nacionalno zakonodavstvo sa evropskom Direktivnom NIS 2 iz decembra 2022. kojom Evropska unija zahtijeva od država članica da do 17. oktobra 2024. godine donesu i objave niz strogih mjera i propisa koji se tiču potrebe jačanja sajber bezbjednosti.

U tom smislu se, kako ističu, ovim zakonom jača kritična informaciona infrastruktura i propisuje operativni okvir za upravljanje slučajevima cyber incidenata i kriza.

- Nakon što smo uspostavili Vladin CIRT koji je već operativan i daje rezultate, usvajanjem zakona steći će se uslovi za formiranje Agencije za sajber bezbjednost, kao drugog ključnog aktera.

Ministarstvo javne uprave se zahvaljuje partnerima iz NATO-a i EU, crnogorskog civilnog sektora, akademske, poslovne i IT zajednice te brojnim pojedincima na doprinosu da Crna Gora dobije kvalitetan, moderan i efikasan sistemski zakon koji prvi put tretira ovu oblast - zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:44