Monstat - Uprava za statistiku / -DAN
27/08/2023 u 12:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Monstat ne računa u turiste Ukrajince i Ruse koji žive u Crnoj Gori

Iz Monstata su naveli da Uprava za statistiku, kao nadležno tijelo za proizvodnju zvanične statistike, ne računa turiste slobodnim nahođenjem, već profesionalno i nezavisno, na transparentan i visoko stručan način

Uprava za statistiku ne računa kao turiste Ukrajince i Ruse koji su zbog rata došli u Crnu Goru, saopštili su iz Monstata reagujući na suprotne tvrdnje direktora Centra za istraživanje i razvoj turizma, Petra Golubovća.

- Netačno je da se u zvaničnoj statistici Monstata Ukrajinci i Rusi doseljeni zbog rata tretraju kao turisti, kako se navodi u tekstu, jer ih Uprava za statistiku tako ne evidentira, već na zakonom definisan način i prema međunarodnoj metodologiji, koristeći i podatke ostalih nadležnih institucija, kazali su iz Monstata reagujući na teskt u kojem Golubović tvrdi da je statistika i strance koji žive u Crnoj Gori tretirala kao turiste.

Iz Monstata su naveli da Uprava za statistiku, kao nadležno tijelo za proizvodnju zvanične statistike, ne računa turiste slobodnim nahođenjem, već profesionalno i nezavisno, na transparentan i visoko stručan način.

- Zvanični podaci statistike dolazaka i noćenja turista nijesu puko sabiranje par brojeva, niti je tako jednostavno govoriti o veličini te pojave na bazi par pokazatelja, ili možda i pretpostavki - objasnili su iz Monstata.

Oni su kazali da je cilj statističkog istraživanja o dolascima i noćenjima turista u ugostiteljskim objektima za smještaj, da obezbijedi osnovne podatke o obimu turističkog prometa domaćih i stranih turista. Oni su podsjetili i da je oblast statistike turizma regulisana EU regulativom br. 692/2011.

- Proizvodnja te statistike se oslanja na zakone o turističkim organizacijama, boravišnoj taksi i strancima. Dakle, prethodno navedeno je polazna osnova u procesu proizvodnje zvaničnih podataka statistike turizma na bazi izvora podataka - rekli su iz Monstata.

Oni su dodali da se ti podaci dobijaju od lokalnih turističkih organizacija svih lokalnih samouprava, ministarstava unutrašnjih poslova i održivog razvoja i turizma i Nacionalne turističke organizacije.

- Prema definiciji, turista je svaka osoba koja izvan svoje uobičajene sredine provede najmanje jednu noć u smještajnim objektima, ali ne duže od 12 mjeseci neprekidno, kao i da se turistima ne smatraju osobe koje u mjestu posjete borave duže od 12 uzastopnih mjeseci, na primjer diplomatski i konzularni predstavnici, izbjeglice, raseljena lica ili osobe u tranzitu koje formalno ne ulaze u zemlju - objasnili su iz Monstata.

Oni su saopštili da je stranac koji boravi u Crnoj Gori u turističke svrhe, a ne koristi usluge davaoca smještaja, dužan da prijavi i odjavi boravak preko turističke organizacije.

- Podatke o turistima, u definisanom roku, lokalne turističke organizacije dostavljaju Upravi za statistiku, koji se dalje uparuju i provjeravaju sa podacima MUP-a, odnose se napregogranične ulaske i izlaske iz Crne Gore - objasnili su iz Monstata.

Uprava za statistiku je, kako tvrde, primijenila sve procese proizvodnje zvaničnih podataka statistike turizma na izvornim podacima dobijenim od institucija koje su za to odgovorne, u skladu sa zakonom.

- Takođe, u skladu sa praksom, ovi javno dostupni podaci su dostavljeni i relevantnim institucijma koje prate razvoj ove strateške djelatnosti i dalje ih analiziraju i upoređuju sa podacima koje one prikupljaju iili svojim ovlašćenjima metodološki obrađuju - naveli su iz Monstata.

Oni su kazali da analiza raspoloživih podataka posmatranih kroz dužu vremensku seriju, pokazuje da je u privatnom smještaju, primjera radi, u maju 2019. godine bilo registrovano skoro 19,4 hiljade ruskih turista, dok je u junu bilo registrovano 38,4 hiljade.

- Međutim, ako posmatramo podatke tekuće godine, oni ukazuju da je u junu ove godine bilo registrovano 23,1 hiljade ruskih turista, dakle manje oko 15 hiljada ruskih turista, čime se najbolje i demantuju iznešene informacije kroz medije - rekli su iz Monstata.

Oni su poručili da Uprava za statistiku ne dezinformiše javnost o rezultatima zvanične statistike iz oblasti turizma, već u skladu sa Zakonom o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike i Kodeksom prakse Evropske statistike prati kretanje turista i objavljuje zavanične podatke o njihovom broju u Crnoj Gori.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 18:39