/ Dan
19/02/2024 u 15:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MPNI predao zahtjev Ombudsmanu: Utvrditi zakonitost štrajka Sindikata prosvjete

Članom 31 Zakona o štrajku propisano da postupak za utvrđivanje nezakonitosti štrajka može da pokrene poslodavac, odnosno reprezentativno udruženje poslodavca, reprezentativni sindikat ili štrajkački odbor, ističu iz resornog ministarstva

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija obavještava javnost da je, poštujući važeću zakonsku regulativu i preduzimajući radnje iz svoje nadležnosti, Zaštitniku imovinsko pravnih interesa Crne Gore uputilo zahtjev za pokretanje postupka za utvrđivanje nezakonitosti štrajka u organizaciji Sindikata prosvjete Crne Gore, a sve s ciljem iniciranja postupka pred Osnovnim sudom u Podgorici.

- Predstavnici Sindikata prosvjete Crne Gore 7. februara 2024. godine dostavili su Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija Odluku o stupanju u generalni štrajk, kao i Odluku o minimumu procesa rada za vrijeme granskog štrajka u oblasti obrazovanja, koje su jednostrano donijeli - - navodi se u saopštenju.

Ističu da je članom 31 Zakona o štrajku propisano da postupak za utvrđivanje nezakonitosti štrajka može da pokrene poslodavac, odnosno reprezentativno udruženje poslodavca, reprezentativni sindikat ili štrajkački odbor. Stavom 2 istog člana, pripisano je da o Zahtjevu za utvrđivanje nezakonitosti štrajka, odlučuje nadležni sud, u roku od 5 dana od dana podnošenja zahtjeva.

- Naglašavamo da Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija i Vlada Crne Gore ostaju otvorene za dijalog  i pronalaženje kompromisnog i održivog rješenja, ali i da su, s druge strane, institucije dužne da sprovode aktivnosti koje su normativno propisane u djelokrugu njihovog rada - navodi se u saopštenju MPNI.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:56