Muzička škola ”Vasa Pavić” / -FOTO: PORTAL DAN
01/09/2022 u 17:31 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Muzička škola u Podgorici bez upotrebne dozvole

Umjetička škola za muziku i balet "Vasa Pavić" nije prilagođena za djecu s posebnim obrazovnim potrebama, ne posjeduje lift niti prilaznu rampu, kao ni prilagođene sanitarne prostorije

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio je da Umjetnička škola za muziku i balet "Vasa Pavić" u Podgorici radi bez upotrebne dozvole, bez plana za evakuaciju i da nema pristup za učenike sa smetnjama u kretanju.

Zamjenica zaštitnika Snežana Mijušković je dala preporuku školi da uloži napore na dobijanju upotrebne dozvole.

U mišljenju se navodi da je Centar za stručno obrazovanje formirao tim koji je ustanovio da škola nema upotrebnu dozvolu, pravilnik o zaštiti od požara i da se utvrđeni nedostaci odnose na obezbjeđivanje bezbjednosti u školi. Ombdusman navodi da im iz škole nijesu dostavili izjašnjenje da li je u međuvremenu pokrenut postupak za dobijanje licence za rad.

– Ustanovljeno je da škola nema upotrebnu dozvolu, nema pravilnik o zaštiti od požara i ne postoji plan za evakuaciju. Na osnovu dobijenih izjašnjenja konstatuje se da Umjetnička škola za muziku i balet "Vasa Pavić" nije prilagođena za djecu s posebnim obrazovnim potrebama, ne posjeduje lift, niti prilaznu rampu, kao ni prilagođene sanitarne prostorije. Podsjećamo da je u obrazovnim ustanovama, kao i u drugim ustanovama u kojima borave djeca, potrebno obezbijediti najviši nivo bezbjednosti. Takođe, moraju postojati smjernice o napuštanju objekata u vanrednim situacijama – navodi Ombudsman.

Podsjećanje na Кonvenciju o pravima djeteta

Zaštitnik podsjeća da Кonvencija o pravima djeteta UN propisuje dostupnost, pristupačnost, prilagodljivost i prihvatljivost kao svojstva obrazovanja.

– Shodno tome, obrazovanje treba da bude u skladu sa stanjem i potrebama đaka. Shodno viziji strategije Inkluzivnog obrazovanja do 2025. godine, djeci sa posebnim obrazovnim porebama treba obezbijediti dostupno, pristupačno i kvalitetno inkluzivno obrazovanje na svim nivoima. Ukazuje se školi da preduzme aktivnosti na prilagođavanju objekta za djecu sa smetnjama u razvoju, da donese plan postupanja u slučaju opasnosti – navodi Ombudsman.

Objašnjavaju da je rješenjem Uprave za zaštitu kulturnih dobara škola "Vasa Pavić" dobila status nepokretnog kulturnog dobra od lokalnog značaja, a zgrada u centru Podgorice i njena zaštićena okolina u vlasništvu je Javne ustanove "Muzeji i galerije Podgorice". Кako navode, Centar za stručno obrazovanje sredinom juna dostavio je izjašnjenje instituciji Zaštinika da je dobijanje upotrebne dozvole u proceduri već duži vremenski period.

Škola, navodi se u dokumentu, do sada nije imala djecu s posebnim obrazovnim potrebama koja su imala smetnje u kretanju, ali ako bi se pojavilo, uprava tvrdi da bi se problem brzo riješio "uz pomoć gumene trake, jer se radi o samo tri stepenika".

– Iako je škola "Vasa Pavić" smještena u zgradi koja je dobila status nepokretnog kulturnog dobra od lokalnog značaja, to nije razlog da se ne preduzmu aktivnosti na njenom razumnom prilagođavanju – obezbjeđivanju adekvatnog pristupa djeci sa tjelesnim smetnjama (koja imaju otežano kretanje, koriste kolica i dr) kao i prilagođeni toalet – navodi se u mišljenju zamjenice zaštitnika.

Ona podsjeća da Кonvencija o pravima djeteta UN propisuje dostupnost, pristupačnost, prihvatljivost i prilagodljivost kao svojstva obrazovanja.

Uprava za inspekcijske poslove izvršila je inspekcijski nadzor, ali je inspektor konstatovao da nema osnova za preduzimanje mjera i radnji iz svoje nadležnosti.

– Svi obrazovni programi koji se izučavaju u ovoj osnovnoj i srednjoj školi su licencirani od strane Ministarstva prosvjete – navodi se u mišljenju.

Veliki broj škola je u junu bio evakuisan zbog dojava o postavljenim lažnim bombama, što je izazvalo veliku paniku kod djece i roditelja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. maj 2024 05:39