/ - FOTO: GRAđANSKA INICIJATIVA SAčUVAJMO SINJAJEVINU
21/11/2023 u 12:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Nova Vlada da ispravi greške prethodnih i zaštiti Sinjajevinu

Vijest da se prostornim planom Crne Gore Sinjajevina pominje i planira kao vojni poligon je zabrinjavajuća, posebno imajući u vidu da je pomenuti planski dokument radio resor kojim je rukovodila partija koja se profiliše kao ekološka, kazali su u saopštenju

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu poziva Vladu Crne Gore da što prije ukine odluku o uspostavljanju vojnog poligona na Sinjajevini i konačno našu planinu  proglasi regionalnim parkom prirode, čime bi ispravila greške prethodnih izvršnih vlasti, kazali su u saopštenju.

- Vijest da se prostornim planom Crne Gore Sinjajevina pominje i planira kao vojni poligon je zabrinjavajuća, posebno imajući u vidu da je pomenuti planski dokument radio resor kojim je rukovodila partija koja se profiliše kao ekološka - dodali su.

Kako navode, umjesto da zelena partija štiti ekologiju, na djelu smo do sada imali samo demagogiju i prazna obećanja kada je Sinjajevina u pitanju, te stoga od nove Vlade i premijera Milojka Spajića tražimo da konačno postupi po zahtjevima i željama mještana i Sinjajevinu razvija kao poljoprivredno i turističko dobro, teritoriju života koja će hraniti Crnu Goru, a ne teritoriju smrti i uništenja.

image

Foto: Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu

- FOTO: GRAđANSKA INICIJATIVA SAčUVAJMO SINJAJEVINU

- Očekujemo da će nova Vlada, zajedno sa nadležnim ministarstvima, konačno čuti glas naroda, jer mještani Sinjajevine su već nebrojenu puta glasno i jasno rekli da ne žele vojni poligon. Osim naroda vjerujemo da će Vlada čuti i glas naučne zajednice, one iz Crne Gore koja je kroz studiju Agencije za zaštitu prirode i životne sredine kazala da Sinjajevina treba biti regionalni park prirode, a njihovu preporuku podržali su i naučnici sa pet evropskih univerziteta na nedavno održanoj konferenciji u Kolašinu - istakli su.

image

Foto: Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu

- FOTO: GRAđANSKA INICIJATIVA SAčUVAJMO SINJAJEVINU

Iz Građanske inicijative smatraju i da su preuzete obaveze prema bilo kojim organizacijama ili savezima manje bitne od obaveza prema sopstvenom građanstvu.

Kako navode, Vladu ove države birali su građani, te stoga u fokusu trebaju biti oni, a ne bilo ko drugi. Prije tih obaveza Crna Gora je preuzela obaveze iz Bernske i Arhuske konvencije, koje štite pravo građana na zdravu životnu sredinu, ali i samu životnu sredinu, te njihovo kršenje može imati i pravne posledice po našu državu.

image

Foto: Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu

- FOTO: GRAđANSKA INICIJATIVA SAčUVAJMO SINJAJEVINU

Takođe, kako kažu, "ne smijemo zaboraviti ni Ustav Crne Gore po kojem je naša država ekološka i po kojem je građanin nosilac suvereniteta, te samim tim taj građanin treba biti pitan, konsultovan i poslušan. Isto tako Evropska unija je u više izvještaja skretala pažnju i pozivala na rješavanje problema poligona na Sinjajevini."

- Smatramo skandaloznim i neprihvatljivim ponašanje vojnog vrha koji i dalje insistira na vojnom poligonu na Sinjajevini. Prethodna Vlada je na najignorantskiji način zanemarila zahtjev koji je podržalo preko 70 NVO iz Crne Gore da se predstavnik Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu uključi u radnu grupu koja je trebala da „predloži naredne korake za implementaciju Zaključaka Vlade od 12.09.2019. godine Vlada, kojima 74.590.381 m² planine Sinjajevine ustupljeno na korišćenje Ministarstvu odbrane za potrebe formiranja vježbovno-strelišnog poligona Vojske, ili predlože novo adekvatno rješenje za vježbovno-strelišnu prostoriju na teritoriji Crne Gore, u skladu sa kriterijumima“. Koliko smo upoznati ta radna grupa je završila svoj rad, ali je mimo svake logike u njemu opet glavnu riječ vodilo vojno lice, a ne ministarstvo ekologije, poljoprivrede ili turizma. Rad te radne grupe je bio obučno bacanje prašine u oči, te se ishod očigledno unaprijed znao - naveli su.

image

Foto: Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu

- FOTO: GRAđANSKA INICIJATIVA SAčUVAJMO SINJAJEVINU

Sinjajevina je vlasništvo njenih stočara bila, kako kažu, jeste i biće, te stoga bilo kakve vojne aktivnosti na njoj nijesu dobrodošle, a u slučaju bilo kakvih vojnih aktivnosti naš odgovor neće izostati.

"Ovog puta još oštriji, jer smatramo da smo dosta čekali i slušali obećanja, vrijeme je za djela, a jedino konkretno što ćemo prihvatiti je sledeće:

- ukidanje odluke o vojnom poligonu i

-proglašavanje Sinjajevine regionalnim parkom prirode."

- Kako bi se konačno riješio problem poligona na Sinjajevini naša organizacija je danas uputila poziv na dijalog premijeru Milojku Spajiću, predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću, predsjedniku države Jakovu Milatoviću, kao i ministrima odbrane Draganu Krapoviću, ekologije Vladimiru Martinoviću, prostornog planiranja Janku Odoviću i poljoprivrede Vladimiru Jokoviću - zaključili su u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:02