/ - FOTO: PR CENTAR
09/03/2023 u 15:46 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NVO Juventas: Neophodno povećati broj pedagoga i psihologa u školama

Država mora da preduzme ključne korake u cilju prevencije vršnjačkog nasilja ili ispravnog djelovanja u slučaju njegove pojave, a ne da reaguje samo u slučaju burne reakcije javnosti, smatra Bojović

Podgorica, PR pres servis – Nevladina organizacija (NVO) Juventas pozvala je Vladu Crne Gore i resorno Ministarstvo da promijene propise i time omoguće zaposlenje većeg broja pedagoga i psiholaga školama, koji su najjači preventivni mehanizam u prevenciji vršnjačkog nasilja, kazao je pravni savjetnik u toj NVO, Jovan Bojović, saopštio je PR Centar.

-Čini mi se da državne institucije ne žele da priznaju ni sebi, ni nama, da imamo veliki problem sa vršnjačkim nasiljem, jer u prethodnom periodu dobijamo različite podatke u odnosu na broj slučajeva vršnjačkog nasilja- smatra Bojović.

On je, u izjavi za PR Centar, rekao da je Uprava policije izašla sa podacima da nema povećanje broja slučajeva vršnjačkog nasilja.

-Zavod za školstvo je krajem prošle godine saopštio da je povećan broj vršnjačkog nasilja. Uglavnom, koliko god da je slučajeva ne treba da se bavimo brojkama, nego posljedicama koje one izazivaju- poručio je Bojović.

Prema njegovim riječima, država mora da preduzme ključne korake u cilju prevencije vršnjačkog nasilja ili ispravnog djelovanja u slučaju njegove pojave, a ne da reaguje samo u slučaju burne reakcije javnosti.

-U posljednjem slučaju Tužilaštvo je za kratak period promijenilo svoju prvobitnu reakciju, što bila je dokaz da će nadležni najčešće da reaguju pod pritiskom javnosti-kazao je Bojović.

Mišljenja je da je glavni uzrok pojave vršnjačkog nasilja teško odrediti, ali da Vlada Crne Gore zajedno sa Ministarstvom prosvjete treba da prepozna potrebu jačanja pedagoško-psiholoških službi u školama, koje su prepoznate kao najjači preventivni mehanizam u prevenciji te pojave.

-Svejdoci smo da se u državnim institucija, čak više od potrebnog, zapošljava novi kadar. Razumijem potrebu za zapošljavanjem, ali smatram do to treba da se uradi u djelovima u kojima je novi kadar neophodan-poručio je Bojović.

Napominje i da je zapošljavanje pedagoga ograničeno podzakonskim i zakonskim aktima u kojima se navodi da jedan pedagog/psiholog ide na 500 učenika.

-Pozivamo Vladu da promijeni propise i dozvoli zapošljavanje većeg broja pedagoga i psihologa. Takođe bi trebalo promijeniti njihov način rada, koji ne bi trebalo da bude vezan samo za ustanovu u kojoj rade, već da to podrazumijeva rad na terenu, odnosno i rad sa roditeljima-rekao je Bojović.

Kako je istakao, dodatni problem stvara nedovoljna funkcionalnost postojećih servisa za podršku prevenciji vršnjačkog nasilja.

Bojović poručuje i da roditelji više moraju posveti ovom problemu i sa većom pažnjom saslušati svoju djecu i razgovarati sa njima, kao i to da kao društvo ne smijemo prihvatiti vršnjačko nasilje kao proces u toku odrastanja, jer ga tako činimo društveno prihvatljivim, a nijedno nasilje ne može biti društveno prihvatljivo.

U odnosu na kaznenu politiku ističe da nema posebno krivično djelo vezano za vršnjačko nasilje, ali da se kroz krivična djela i prekršaje, u zavisnosti od poslejdice i okolnosti pronalaze odgovarajuća.

-Rekao bih da su naši zakoni dovoljno precizni i jasni i da u određenim segmentima kaznena politika ne treba da se mijenja, ali treba da se mijenja primjena. Posljednji slučaj nam je upravo ukazao da nema adekvatne primjene prava na konkretne slučajeve. Potrebno je unaprijediti pravilnike koji se odnose na to kako se mora ophoditi u određenim situacijima, kao i ojačati školske timove koji rade na prevenciji nršnjačkog nasilja- poručio je Bojović.

On je kazao da će podržati protest Udruženja roditelji koji je zakazan za subotu.

-Ispred svoje organizacije pozivam sve građane da prisustvuju i da na taj način izrazimo bunt-zaključio je Bojović.

Predsjednica Upravnog odbora Unije srednjoškolaca, Lana Lješković, je ocijenila da, uprkos svim promjenama koje pokušavaju da se ostvare u državi, broj slučajeva vršnjačkog nasilja raste.

Prema njenim riječima, ukoliko djece ne mogu sa roditeljima da razgovaraju o problemima koje imaju, sljedeća adresa bi trebalo da bude škola.

-Sistem treba da se mijenja, počevši od pedagoško-psihološke službe, a profesor ili nastavnik mora da primijeti bilo kakvu negativnu promjenu u ponašanju svojih učenika i da to prijavi-ukazala je Lješković.

Poručuje da treba da bude strogo kažnjivo bilo kakvo nasilje nad drugom osobom.

Takođe je rekla da se podaci koje oni imaju o broju slučajeva vršnjačkog nasilja ne poklapaju sa podacima Uprave policije.

„Moramo da udružimo snage kako bi se svi mladi osjećali sigurno, jer stopa nasilja raste, a mi bez podrške institucija ne možemo puno toga da uradimo“, kazala je Lješković i najavila da će podržati najavljeni protest.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 13:08