Mojkovac panorama grada / Srđa Boljević
19/02/2024 u 12:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NVO Ljepši Mojkovac: U slučaju arbitraže sa kompanijom Brskovo Mine doo, država može da očekuje prihode u budžetu

Kao posljedice, osim finansijskih, ostalo je zagađenje koje je negativno uticalo na sve segmente životne sredine i na zdravlje ljudi. Mojkovac se zbog postojanja rudarske koncesije nije mogao razvijati u pravcu turističke valorizacije, navode ugovorene obaveze koje nisu ispoštovane

Najava kompanije Brskovo Mine doo Podgorica da će, kad ugovor bude raskinut, pokrenuti međunarodnu arbitražu je više nego dobrodošla, jer država Crna Gora može da očekuje nadoknadu štete koju je trpjela tokom prethodnih 13 godina, iz više razloga, saopšteno je iz NVO Ljepši Mojkovac.

- Kako očekujemo da arbitraža bude poštena, da koncesionar neće moći da sprovede dosadašnju praksu pritisaka i korupcije „po širini i po dubini“, sigurni smo da će se ustanoviti da je 13 godina bio zaustavljen razvoj Mojkovca po svakom osnovu zbog toga što koncesionar sopstvenom krivicom nije realizovao ugovorene obaveze - navode iz ove nevladine organizacije.

Ističu da 13 godina prostor Brskova koji im je dat na koncesiju nije ni po kom osnovu valorizovan, niti je otvoren rudnik, niti je taj prostor saniran

- Kao posljedice, osim finansijskih, ostalo je zagađenje koje je negativno uticalo na sve segmente životne sredine i na zdravlje ljudi. Mojkovac se zbog postojanja rudarske koncesije nije mogao razvijati u pravcu turističke valorizacije - navode ugovorene obaveze koje nisu ispoštovane.

Takođe, navode da je zbog izostanka objektivne perspektive razvoja i najave aktivnosti sa katastrofalnim posledicama za zdravlje građana Mojkovca i ekonomskog i svakog drugog razvoja došlo do promjene demografske strukture i iseljavanja.

- Arbitraža, između ostalog, podrazumijeva da se dostave dokazi gdje je koncesionar potrošio sve milione eura koje pominje, pa se nadamo da će prikazati troškove za „aktivnosti po dubini i širini“ koje su obilježile poslovanje ove kompanije u Crnoj Gori.

Ako ova najava nije još jedan blef i manipulacija koncesionara, raduje nas najava arbitraže i očekujemo nove prihode u budžetu Crne Gore kada arbitraža bude završena - navode iz NVO Ljepši Mojkovac.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 05:06