/ - FOTO: SOBNOR
15/07/2023 u 14:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Obelježena godišnjica bitke na Košćelama

Skupu se obratio predsjednik SOBNOR-a Crne Gore Radojica Radojević i kazao da ovaj opštenarodni ustanak predstavlja jedinstveni fenomen u Drugom svjetskom ratu na tlu Evrope gdje su došle do izražaja sve duhovne i moralne i ratničke vrline Crnogoraca

Danas je delegacija SOBNOR-a Crne Gore na čelu sa predsjednikom Radojicom Radojevićem, delegacije OBNOR-1941-1945 Glavni Grad Podgorica,  Cetinja, Kotora, Herceg Novog, Budve i Nikšića, položila cvijeće na Spomen- ploči u Košćelama, povodom obilježavanja 82 godine od najčuvenije bitke Trinestojulskog ustanka, koja se desila u tom mjestu. Svečanosti su zajedno prisustvovali, porodice palih boraca i zainteresovani gradjani koji bastine vrijednosti antifašističke borbe.

- Nakon polaganja cvijeća sve  prisutne delegacije pozdravio je domaćin ovog skupa, Veselin Rudovič, predsjednik OBNOR-a 1941 – 1945 Cetinje, koji je izmedju ostalog istakao, da rodoljubivo stanovništvo ovog kraja je ponosno na svoju antifašističku prošlost, koja nas svrstava medju narode koji su dali izuzetan doprinos i žrtve tokom naše NOB-e i u svim oslobodilačkim ratovima i da su  uvijek  gajili sa ponosom antifašističke tradicije. Rudović se zahvalio predsjedniku SOBNOR-a Crne Gore Radojici Radojeviću na prisustvu ovom skupu, sekretarki Radmili Čagorović i svim prisutnim delegacijama- navodi se u saopštenju.

Rudović je, izmedju ostalog, istakao da su se danas okupili pred ovom Spomen - pločom da zajedno obelježe 15. jul povodom godišnjice slavne bitke na Košćelama, i da se poklonimo sjenima poginulih  borca ovog kraja koji su dali svoje živote za slobodu i ujedno da izrazimo zahvalnost poginulim borcima i rodoljubima naše domovine, kao i svima onima koji nijesu dočekali kraj rata.

Skupu se obratio  predsjednik SOBNOR-a Crne Gore Radojica Radojević, koji je takođe pozdravio prisutne i istako sledeće:

- Na ovom tradicionalnom mjestu našeg okupljanja, ovdje na slobodarskim Košćelama, velika mi ječast i ponos da vas sve  srdačno pozdravim ispred SOBNOR-a  Crne Gore i da Vam se obratim, povodom 13. jula – dana ustanka crnogorskog naroda i  danas 15. jula  povodom 82. godina od slavne bitke ovdje na Košćelama. Ovdje smo se danas okupili da izrazimo dužno poštovanje svima koji su u borbi za svoje ideale, slobodu platili najvećom mogućom ocjenom – svojom glavom, da se sa pijetetom sjetimo svih naših slobodarskih predaka i onih koji počivaju ovdje ali i mnogih bez groba i mramora  širom nekadašnje domovine. Cijena života je najveća vrijednost od svih vrijednosti, ali trinajstojulski borci nijesu žalili  svoje živote kada je u pitanju domovina i njena sloboda. To je dogadjaj koji je uvrstio vrhunske vrijednosti Crnogoraca u svjetsku kulturnu baštinu. Ovaj opštenarodni ustanak predstavlja jedinstveni fenomen u Drugom svjetskom ratu na tlu Evrope gdje su došle do izražaja sve duhovne i moralne i ratničke vrline Crnogoraca- naveo je on.

Danas nas, kako je dodao, dijeli 82 godina od 13. jula 1941. godine kada su u rano jutro 13. jula 1941. godine pukle  prve oslobosilačke puške na Virpazaru, Košćelama, Mišićima, Brajićima, Čevu i otpočeo je širom Crne Gore oružani ustanak.

- Za nekoliko dana se pod oružjem našlo 32.000 boraca koji su oslobodili skoro čitavu Crnu Goru, sem nekoliko gradova koji su bili pod opsadom. Već tokom prvog dana ustanka oslobodjena su mjesta Virpazar, Čevo, Rijeka Crnojevića i dio primorja od Miločera do Sutomora. U velikom dijelu Crne Gore gerilske borbe su tokom 14, 15. i 16. jula prerasle u opštenarodni ustanak. Pravi biser našeg ustanka  je pobjeda  ovdje na Košćelama u razbuktaloj ustaničkoj vatri, 15. jula 1941. godine, gdje su gerilski odredi iz Gornjeg Ceklina i Ljubotinja   do nogu potukli motorizovani bataljon italijanske divizije,,Mesina’’. Gerilci su bili naoružani puškama i samo jednim mitraljezom, sa malom količinom bombi i municije. Na ovom mjestu mala grupa ustanika nanijela je katastrofalan poraz okupatoru, U žestokom okršaju koji je trajao oko 8 časova, italijanskim dobro naoružanim jedinicama ustanici su naneli teške gubitke. Uništen je gotovo čitav bataljon od oko 800 vojnika. Bilans ove značajne bitke bio je: preko 70 mrtvih neprijateljskih vojnika i oko 700 zarobljenih, od kojih je 110 bilo teško ranjenih, dok je sa lakše zadobijenim ranama bilo oko 300 Italijana. Na strani partizanskih gerilaca, kojih je ukupno bilo oko 110, računajući u tu cifru i one koji su samoinicijativno priskočili u pomoć u toku same borbe i jedan broj seljaka koji su donosili municiju, nije na sreću bilo žrtava, izuzev što je jedan gerilac lakše ranjen, što zvuči upravo nevjerovatno. Bila je to jedna od najslavnijih bitaka ne samo u julskom ustanku crnogorskog naroda, nego  i uopšte jedna od najslavnijih borbi oslobodilačkog rata naroda i narodnosti Jugoslavije u periodu1941-1945- kazao je Radojević.

Ustanak i sve njegove bitke su bile velike, poručuje, a posebno bitka ovdje na Košćelama bila je pravi svetionik koji je obasjao tada porobljenu Evropu.

-  Neka je slava herojima i vitezovima trinajestojulskih ustanika i poginulim borcima i herojima ovog slobodarskog kraja.  Klanjamo im se do nezaborava i obećavamo da ih nećemo i ne smijemo zaboraviti  istog dana prisutne delegacije su takodje položile vijenac na spomenik palim borcima u Ljubotinju, na kojem su uklesana imena 281 poginula borca sa Ljubotinja i sedam narodnih heroja- zaključio je on.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 21:00