/ foto ilustracija: skupština - youtube skrinšot
02/02/2023 u 13:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odbori sjutra o izmjenama Zakona o Državnom tužilaštvu

Važećim zakonom je predviđeno da v.d. VDT-a može obavljati tu funkciju dva puta po šest mjeseci

Skupštinski odbori razmatraće sjutra predlog izmjena Zakona o Državnom tužilaštvu kojim je predviđeno da mandat vršioca dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT) može trajati do izbora čelnika tužilaštva u punom mandatu.

Važećim zakonom je predviđeno da v.d. VDT-a može obavljati tu funkciju dva puta po šest mjeseci.

Zakonodavni i Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu razmatraće predložene izmjene sjutra, a crnogorski parlament će se o tome izjasniti na vanrednoj sjednici u subotu.

U Vladinom obrazloženju se navodi da se donošenju Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Državnom tuzilaštvu pristupilo na inicijativu Tuzilačkog savjeta (TS), u cilju unapređenja zakonskih odredbi koje se odnose na prestanak mandata VDT-a i određivanje v.d.

TS podsjeća da je nakon isteka perioda od šest mjeseci, u julu 2022. godine, odredio istu osobu za v.d. VDT-a na isti vremenski period, odnosno do 5. februara ove godine.

Kako se navodi, s obzirom na činjenicu da još nije izabran VDT u punom mandatu, da će uskoro najvjerovatnije biti potrebno odrediti novog v.d. VDT-a, imajući u vidu ograničenje iz Zakona o Drzavnom tužilaštvu, predlažu se izmjene Zakona.

Ocjenjuje se da diskonuitet na poziciji VDT-a , a time i predsjednika TS, odnosno česte personalne promjene na tim pozicijama, mogu negativno uticati na rad institucije.

"Budući da je neophodno određeno vrijeme da se lice koje obavlja tu funkciju, pa i u kapacitetu v.d. upozna sa svim okolnostima, informacijama i drugim pitanjima neophodnim za efikasno vršenje nadležnosti", kaže se u obrazloženju.

Vlada je predložila parlamentu da izmjene Zakona o Državnom tužilaštvu donese po hitnom postupku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. jun 2023 07:06