Центар за дијагностику / -Фото: Портал Дана
31/05/2021 u 10:49 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Погледајте нови Центар за дијагностику у КЦЦГ: Нема више одласка код приватника

Хитни налози готови за сат времена

Реновирани Центар за клиничко- лабораторијску дијагностику отворен је данас, а хитни пацијенти имаће готове налазе за мање од сат.

Како је казала министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић, отварање лабораторије значи да ће хитни пацијенти за мање од сат да добију све анализе које су затражене, што је посебно важно код хоспитализованих пацијента.

- Посебно пацијента у Ургентном центру гдје је брз и поуздан налаз некад и животно важан- додала је она.

С друге стране, амбулантни пацијенти добијају проширену палету лабораторијских претрага.

- Kао љекар, знам да је пацијентима нужан нпр. С100, односно тумор маркер  или калпротектин. Од сад ће их имати у KЦЦГ и више неће морати да троше новац код приватника - казала је Боровинић Бојовић.

image
Фото: Портал Дана

Министарка здравља нагласила је да ни свјетска пандемија није омела менаџмент да, паралелно са редовним радом, не посустане ни на ширем пољу.

- Већ сада можемо да најавимо да ће и Kлинички центар убрзо да добије и ПЦР лабораторију чиме ће, као и до сада, ова установа да остане носећи стуб комплетног црногорског здравственог система - закључила је она.

image
Фото: Портал Дана

Директорица KЦЦГ Љиљана Радуловић објаснила је да лабораторију која, са реновирањем и донираном опремом вриједи три и по милиона еура, иницијално добијена инвестицијом од пет хиљада еура.

- Ово смо постигли тако што ћемо наредне четири године куповати реагенсе, који нам иначе требају, од овлашћених заступника - објаснила је Радуловић.

Додатна вриједност је опрема која није била предвиђена предвиђена тендерском документацијом.

- То су хладна соба, сервер соба, већи болнички пријем, рекуперација ваздуха – уштеда у љетњим мјесецима смањена потреба за климатизацијом, потпуно нов развод струје, нова елоксирана браварија, специјална медицинска расвјета, нове рампе за инвалиде и слично - казала је она.

Осим тога, реновирани ЦKЛД уштедјеће новац.

- Отварањем реновираног ЦKЛД, смањићемо трошкове усљед смањења броја епрувета које ће се користити за хитне узорке и за узорковање код тестова оптерећења, са тенденцијом даљег смањења када се пређе у цјелости на једну епрувету за биохемију и имунохемију. Биће смањени трошкови контролног материјала, калибратора, смањиће се рачуни за струју, воду, медицински и комунални отпад - навела је директорица KЦЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 15:42