илустрација фото: Управа полиције / -илустрација фото: Управа полиције
25/05/2021 u 10:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Полиција да се суочи са прошлошћу и упути извињење због депортације

Савјет за грађанску контролу рада полиције одлучио да реафирмише ранији закључак и препоруку и да покуша оснажити националну дебату о суочавању с прошлошћу у вези са поступањем полиције

Савјет за грађанску контролу рада полиције у саставу адвокат размотрио је поводом годишњице незаконите депортације избјеглица из Босне и Херцеговине однос црногорске полиције према том догађају и насљеђу и подржао активности организација цивилног друштва и грађана. Савјет је одлучио да реафирмише свој ранији закључак и препоруку из 2012. године и да покуша оснажити националну дебату о суочавању с прошлошћу у вези са поступањем полиције. Истакли су да Савјет и данас указује да је од посебне важности, због укупног кредибилитета полиције, њеног повјерења код грађана али и међународне полицијске сарадње, да руководство црногорске полиције упути извињење и учини видљивим и позитивне примјере полицијских службеника, којих је било, а који су се, унутар службе и пред надлежним органима, отворено супростављали незаконитим активностима полиције и пружали помоћ избјеглицама.

- Савјет подсјећа да је маја 2012. године, поступајући по иницијативи свог тадашњег члана Александра Саше Зековића и иницијативама цивилног друштва, усвојио и упутио Управи полиције препоруку да се на одговорајући начин грађанима и јавности упути извињење због учешћа полицијских службеника у кршењу људских права у прошлости као и због незаконитог хапшења и депортације избјеглица из Црне Горе. Истом приликом, Савјет је подржао све комеморабилне поступке који доприносе одавању почасти и сјећања на све жртве. Савјет је додатно оцијенио да те активности и поступци своје утемељење имају како у црногорском позитивном праву, тако и у начелима људских права и међународног хуманитарног права а посебно у Резолуцији Генералне скупштине УН 60/147 "Основна начела о праву на правни лијек и репарације за жртве тешких кршења међународног права и озбиљних повреда међународног хуманитарног права”- саопштено је из Савјета.

У том свијетлу, Савјет и данас позива ново руководство Управе полиције да настави са својим отварањем према процесу суочавања с прошлошћу. Савјет подсјећа да је прошлогодишњем обиљежавању депортације (2020), по одлуци тадашњег директора Управе полиције, Веселина Вељовића, по први пут присуствовао и представник полиције, тадашњи начелник Центра безбједности Херцег Нови Горан Банићевић.

- Раније комеморације су игнорисане од стране полицијске организације. Поводом издатих препорука Савјета, из Министарства унутрашњих послова Црне Горе су 2018. године подсјетили на одређене одлуке Владе Црне Горе које се односе на обештећење жртава и њихових породица, као и на укупну политику Црне Горе у вези с пријемом избјеглица. Тадашњи министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић се тим поводом и сам јавно огласио и саопштио да депортацију избјеглица треба посматрати из перспективе невиних жртава и исказао дубоко жаљење за њиховим страдањем и саосјећање са болом њихових породица- речено је из Савејта.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 16:14