Montecargo zejleznica Crne Gora, Zeljeznica Crne Gore / MONTECARGO ZELJEZNICA CRNE GORA, ZELEZNICA CRNE GORE - IVAN PETROVIC-IPE
22/02/2023 u 09:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Radnici „Montecarga“: Nadležni da reaguje na uništavanje teretnog saobraćaja ili krećemo u štrajk

Imamo saznanja da su tri operatera dobila trasu i licencu za korišćenje. Jedan od njih, firma „16. februar“ je već počela sa radom i koristi vagone i mašinu koja nije sposobna za unutrašnji saobraćaj, a kamoli međunarodni. Vagonima je istekla revizija i ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, saopšteno je iz sindikata

Sindikat radnika „Montecargo“ - Podgorica uputili su zahtjev premijeru Dritanu Abazoviću i Ministarstvu kapitalnih investicija, a koji se odnosi na neispravne vagone i mašine koje su u pogonu. Oni treže preduzimanje odgovarajućih mjera po pitanju uočenih nepravilnosti.

- Ne treba nam još jedna nesreća na Bioču i nadležni moraju reagovati inače ćemo iskoristiti naše Ustavom zagarantovano pravo štrajka, naveli su iz sindikata.

Oni apeluju na Ministarstvo saobraćaja i Upravu za željeznice da pravovremeno reaguje na uništavanje teretnog saobraćaja njihove firme.

- Imamo saznanja da su tri operatera dobila trasu i licencu za korišćenje. Jedan od njih, firma „16. februar“ je već počela sa radom i koristi vagone i mašinu koja nije sposobna za unutrašnji saobraćaj, a kamoli međunarodni. Vagonima je istekla revizija i ugrožavaju bezbjednost saobraćaja. Koriste radnike koji su po sili zakona otišli u penziju i koji se više ne smiju koristiti za upravljanje mašinom, a imamo saznanje da će uz to raditi i dodatne poslove kako bi firma uštedjela i na radnicima i ponudila konkurentne cijene na tržištu. Naš narod se još nije oporavio od velike nesreće na Bioču, a to što je progledano kroz prste toj privatnoj firmi je recept za katastrofu - neispravni vagoni i mašina kojom upravljaju mašinovođe u poznim godinama, a prolazi kroz naseljena mjesta, a da ne spominjemo to da nijedan prelaz nije ispravan, navodi se u zahtjevu dostavljenom Vladi.

Dalje se navodi da je AD "Montecargo” jedna od rijetkih firmi sa većinskim državnim udjelom (87,64%) koja posluje pozitivno (prema riječima rukovodstva firme) i koja ima preko 300 radnika.

- Ovakvim favorizovanjem privatnika i zatvaranjem očiju na njihove nedostatke i nelegalnosti od strane Uprave za željeznice CG i samog direktora, direktno se utiče na budućnost naše firme. Stari režim je uništio mnogo državnih firmi na taj način, sabotirajući njihov rad, odveo ih pod stečaj, a nakon toga rasprodao sve vrijednosti privatnicima i prijateljima režima. Žalosno je vidjeti da se nastavlja sa istom praksom i čini se sve da se naša firma učini neperspektivnom i možda rasprodaju naši vagoni i mašine koje su revizirane u ovlašćenim remontnim servisima u Srbiji, za razliku od već navedenog privatnika čiji vagoni imaju neurednu, netačnu i neispravnu reviziju iz Koplika, Albanije, za šta imamo dokaze, ističu iz sindikata.

image

Zahtjev Vladi Montecargo

- MONTECARGO
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 16:45