/ -FOTO: PROFIMEDIA
16/02/2023 u 08:56 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Rano otkrivanje kancera kod djece spašava živote: Terapije dostupne, ne i savremena dijagnostika

Iz Dječije bolnice su kazali da "postoje procedure koje su nam potrebne za dijagnostiku i praćenje učinkovitosti terapije, kao što je npr, PET CT, a koji naša zemlja ne posjeduje"

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić najavio je juče donošenje nove Strategije za hronične nezarazne bolesti, koju priprema stručni tim tog resora, u kojoj će se poseban dio odnositi na prevenciju i liječenje malignih neoplazmi, s naglaskom na oboljele u dječijem uzrastu.

On je povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti, poručio da je cilj zdravstvenih vlasti rana i tačna dijagnoza malignih bolesti kod djece, sa blagovremenim i efektivnim liječenjem, kao i uspješan pristup u kontroli tih oboljenja.

– Кada je tretman djece oboljele od malignih bolesti u pitanju, na listi ljekova dostupna je i terapija za mališane sa najtežim oboljenjima, a u kontinuitetu radimo i na obezbjeđivanju savremenih dijagnostičkih i terapijskih procedura, u cilju pravovremenog otkrivanja i liječenja ovih bolesti", saopštio je ministar Šćekić.

Iz Instituta za bolesti djece u Podgorici "Danu" je dan ranije saopšteno da se kod njih destoro djece liječi od malignih tumora; najveći broj djece ima hematološke malignitete, leukemije i limfome, potom dvoje djece sa tumorom centralnog nervnog sistema (CNS) i jedno dijete sa tumorom bubrega. Radi se o djeci uzrasta od 7 mjeseci do 16 godina.

image
Foto: DUSAN DRAGOVIC, Arhiva

– Rijetke tumore, koji se inače liječe u specijalno predviđenim centrima u Evropi i svijetu, ne liječimo u našoj ustanovi, već upućujemo u Кlinike koje im mogu pružiti najbolju njegu i liječenje.Takođe, postoje procedure koje su nam potrebne za dijagnostiku i praćenje učinkovitosti terapije, kao što je npr, PET CT, a koji naša zemlja ne posjeduje. Imamo mogućnost da naše pacijente uputimo u klinike u okruženju, gdje oni nesmetano, u roku od par dana, obave potrebni pregled. Djecu, kod koje se postavi sumnja na rijetke tumore, kao što su npr. Neuroblastom, potom neke tumore mozga i pacijente kod kojih je iz nekog razloga potrebna transplantacija koštane srži, a koja se ne obavlja u našoj zemlji, upućujemo na liječenje u inostranstvo, saopšteno nam je iz Dječije bolnice.

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti obilježava se svake godine 15. februara.

Maligne bolesti koje se javljaju u djetinjstvu predstavljaju nacionalni i globalni javno-zdravstveni prioritet, pa se obilježavanjem ovog dana želi iskazati potreba za ulaganjem zajedničkih napora cjelokupne javnosti u poboljšanju tretmana i njege, kvaliteta života, emocionalnih i socijalnih potreba djece oboljele od malignih bolesti. Pored toga, datum skreće pažnju na potrebe podrške porodicama koje imaju djecu oboljelu od malignih bolesti.

Prema procjeni Međunarodne agencije Svjetske zdravstvene organizacije za istraživanje raka za 2020. godinu, u Crnoj Gori je 23 djece i adolescenata (0-19 godina starosti) oboljelo od raka, od čega je 15 oboljelih muškog pola, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZCG).

– Rana i tačna dijagnoza malignih bolesti kod djece, sa blagovremenim i efektivnim liječenjem, treba da bude cilj uspješnog pristupa u kontroli ovih bolesti. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da se svake godine postavi oko 400.000 dijagnoza malignih bolesti kod djece, starosti od 0-19 godina. U nisko i srednje razvijenim zemljama stopa izlječenja je manja od 30 odsto. Ovaj podatak je u znatnom kontrastu u odnosu na visoko razvijene zemlje, gdje stopa izlječenja od mnogih uobičajenih malignih bolesti kod djece prelazi 80 odsto. Svjetska zdravstvena organizacija je definisala osnovni cilj do 2030. godine, koji se odnosi na uklanjanje boli i patnje kod djece i njihovih porodica, kao i dostizanje stope preživljavanja sve djece oboljele od malignih oboljenja širom svijeta od bar 60 odsto. Ovo predstavlja udvostručenje trenutne stope preživljavanja, što će spasiti približno oko jedan milion dječijih života u narednoj dekadi - navode iz IJZCG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. maj 2024 03:17