Резултати истраживања / -Едуко плус
16/05/2022 u 23:02 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Резлутати истраживања: За већину младих употреба дрога је нормална

Истраживање је показало и да се највећи број младих о проблему наркоманије, њих 61,50 одсто о предметној теми информише путем друштвених мрежа и у школама

Истраживање међу дјецом и младима, узраста 11 до 14 година, на територији Остроса и ширем подручју Крајине показало је и забрињавајуће ставове, па тако већина младих сматра нормалном употребу дрога. Истраживање је спровела НВО "Едуко Плус", а оно се односило и на ставове о алкохолизму и коцкању.

– Забрињавајући податак смо добили у одговорима, па тако је става да је употреба психоактивних супстанци нормална чак 76,90 одсто испитаних, са чиме се слаже 11,50 одсто, што чини забрињавајућих 88,40 одсто испитаних. Такође, на тврдњу: "Ја сам против употребе психоактивних супстанци у било ком тренутку", чак 50 одсто испитаних се није сложило са поменутом тврдњом, што указује на ризик од конзумације психоактивних супстанци уколико им се укаже прилика, упозорила је Алмедине Додић, координаторка пројекта из ове НВО.

Организовали серију радионица

– У оквиру пројекта „Едукација младих о болестима зависности” који је НВО „Едуко Плус” реализовало уз подршку општине Бар, реализован је и сет интерактивних радионица за 20 младих који су упознати о свим изазовима и темама везаним за болести зависности и могућности превентивног дјеловања у односу на исте. На такав начин обезбиједили смо адекватну едукацију младих, који су уједно постали вршњачки едукатори, те су добили могућност да, у директној и индиректној комуникацији са својим вршњацима, шире стечена знања, и превентивно утичу на спречавање ширења наркоманије, алкохолизма и коцкања међу младима у Остросу и Крајини – закључује Додићева.

Истраживање је показало и да се највећи број младих о проблему наркоманије, њих 61,50 одсто о предметној теми информише путем друштвених мрежа и у школама.

– Када је ријеч о томе који су најзначајнији фактори који погодују почетку конзумације психоактивних супстанци, мишљење испитаних је било подијељено, па су у том смислу 38,5 одсто испитаника као главни фактор навели утицај вршњака, њих 30,8 одсто је радозналост дефинисало као главни фактор, док је 30,7 одсто испитаних као главни фактор навело недовољну информисаност и знање о штетним последицама конзумирања психоактивних супстанци – каже Додић.

Додаје да када је ријеч о алкохолу, већина њих, тачније 73,1 одсто, се информише путем медија, у разговору са наставницма или родитељима, док је 11,50 одсто испитаних истакло да је пробало алкохол. Слично као и код конзумирања психоактивних супстанци, највећи утицај на прво конзумирање алкохола код испитаних младих имају њихови вршњаци (69,2 одсто). Укупно 80,80 одсто испитаних сматра да је конзумирање алкохола потпуно нормално, док поменуту радњу у било ком тренутку одобрава њих 38,5 одсто.

– Ставови о коцкању су различити, али у великој већини млади имају негативне ставове о коцкању и сматрају да је веома штетно за друштво. Резултати истраживања указују да је неопходно усмјерити посебну пажњу и спроводити различите активности у циљу додатне едукације младих и превентивног дјеловања када је ријеч о болестима зависности код младих – поручује она.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:41