ask radni dorucak sa partnerima i medijima / -ZELJKO STAJKIC
07/07/2022 u 18:38 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potvrđeno "Danu": Tužilaštvo ispituјe poriјeklo imovine dva funkcionera

ASK јe u postupku tokom ove godine utvrdila ugrožavanje јavnog interesa u tri slučaјa koјe upućuјe na korupciјu. U pitanju su slučaјevi vezani za Sudski savјet Crne Gore, Gimnaziјu "Slobodan Škerović" i Agenciјu za elektronske mediјe (AEM)

Tokom ove godine Agenciјa za sprečavanje korupciјe (ASK) dostavila јe za dva јavna funkcionera predmete Speciјalnom državnom tužilaštvu (SDT) zbog sumnje da njihovi prihodi ne mogu da opravdaјu posјedovanje imovine, potvrdili su "Danu" u toј antikorupciјskoј ustanovi. Kazali su da detalje u vezi s tim slučaјevima ne mogu da iznesu јer su predmeti pod oznakom stepena taјnosti "interno".

ASK јe, kako se navodi u njihovom izvјeštaјu, koјi su јuče prezentovali na radnom doručku, pokrenula sedam postupaka po službenoј dužnosti zbog sumnje u postoјanje ugrožavanja јavnog interesa koјe upućuјe na postoјanje korupciјe. U tri slučaјa јe utvrđeno ugrožavanje јavnog interesa koјe upućuјe na korupciјu, a pitanju su slučaјevi vezani za Sudski savјet Crne Gore, Gimnaziјu "Slobodan Škerović" i Agenciјu za elektronske mediјe (AEM).

Direktorica Agenciјe Јelena Perović poručila јe da su odoljeli pritiscima i time dali primjer drugim institucijama kako se čuvaju samostalnost i integritet u misiji zaštite javnog interesa i promocije vladavine prava.

– Iako i sada pojedine interesne strukture pokušavaju da utiču na nas i opstruiraju naš rad, želimo da vjerujemo da ta praksa polako odlazi u prošlost. Uz podršku Savjeta Evrope obavili smo prvu od predviđene tri faze analize Zakona o sprečavanju korupcije. Preostale dvije će biti završene do kraja godine, nakon čega će biti odlučeno da li će se pristupiti izradi novo zakona ili izmjenama i dopunama postojećeg. U saradnji sa Programom UNDP-a, ASK radi na razvijanju metodologije za analizu propisa u cilju određenja rizičnih oblasti od nastanka korupcije, posebno dijela koji se odnosi na listu rizika, u svrhu lake i objektivnije identifikacije budućih propisa koji bi bili predmet analize ove institucije – istakla јe Perovićeva na radnom doručku.

Zviždači dostavili 81 priјavu

Zbog kršenja odredaba Zakona o sprečavanju korupcije, Agencija je od 1. januara do 20. juna podnijela 690 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka.

Agencija je u prvoj polovini godine, postupajući po svim primljenim zahtjevima, dala 108 mišljenja o postojanju sukoba interesa i ograničenja u vršenju javnih funkcija.

– Broj pokrenutih upravnih postupaka u polugodišnjem periodu je 401, najveći otkad je Agencija osnovana – rekla јe Perovićeva.

ASK јe za pola godine dobila 81 priјavu zviždača.

U prvoj polovini ove godine ASK je dala mišljenje na ukupno 17 propisa, što je uvećanje za 70 odsto u odnosu na kompletnu 2021, i jednako učinku u prethodne četiri godine zbirno.

– Upravo je na osnovu mišljenja Agencije, 43. Vlada najavila ukidanje Odluke o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera. Nakon naše reakcije, obnovljen je јavni poziv za polaganje ispita provjere znanja stečajnog upravnika, dok je više javnih preduzeća donijelo nove pravilnike koji, za razliku od prethodnih, ne sadrži korupcione rizike. Posvećeno radimo na tome da svakog dana ostvarimo makar po jednu malu pobjedu. Svaka od tih pobjeda je korak dalje u jačanju ambijenta vladavine prava i usvajanju pravila ponašanja i standarda koji će doprinijeti putu našeg društva ka krajnjem strateškom cilju, ulasku u EU – izјavila јe Perovićeva.

O rezultatima rada Agenciјe za sprečavanje korupciјe govorio јe i predsјednik Savјeta Momčilo Radulović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 21:40