Marko Kovač / - MINISTARSTVO PRAVDE
15/01/2023 u 17:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Udruženje sudija: Komentar Kovača krajnje neprimjeren

Iz USCG kazali su da je Kovač još jednom uzeo za pravo da komentariše odluke nadležnih sudova, pokazujući, kako su naveli, elementarno nepoznavanje materije u koju se upušta

Komentar ministra pravde Marka Kovača povodom presude Upravnog suda po tužbi Svetlane Vujanović i drugih sudija, je krajnje neprimjeren i neprofesionalan, smatraju u Udruženju sudija Crne Gore (USCG).

Kovač o usvajanja tužbe sutkinje Vujanović: Preispitati odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija

Iz USCG kazali su da je Kovač još jednom uzeo za pravo da komentariše odluke nadležnih sudova, pokazujući, kako su naveli, elementarno nepoznavanje materije u koju se upušta.

- U obavezi smo ukazati Kovaču da je Ustavom propisano da su "potvrđeni i objavljeni međunarodni ugovori i opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava sastavni dio unutrašnjeg pravnog poretka, imaju primat nad domaćim zakonodavstvom i neposredno se primjenjuju kada odnose uređuju drukčije od unutrašnjeg zakonodavstva, kaže se u reagovanju.

Iz USCG rekli su da su u ovoj pravnoj stvari primijenjene norme međunarodnog, nadnacionalnog prava, akata i ugovora, jer predmetno pitanje tretiraju na drugačiji način od domaćeg zakonodavstva.

- Na hiljade sudskih odluka, u različitim formama i fazama postupaka, obrazložene su i utemeljene na pravilima međunarodnog prava, presudama Evropskog suda za ljudska prava i drugim normama koje imaju univerzalni karakter, navodi se u reagovanju.

Iz USCG dodali su da se u to može uvjeriti i svaki pravni laik, uvidom u javnu bazu odluka na sajtovima sudova.

- Da je uvaženom ministru poznata sadržina odluka, principa i odredaba na koje se Upravni sud u odluci pozvao, energiju bi usmjerio na poboljšanje statusa crnogorskih sudija, a samim tim se i suzdržao da iskoristi svaku priliku da izrazi lično nezadovoljstvo pojedinim presudama nadležnog suda, kaže se u reagovanju.

Iz USCG rekli su da, sa tim u vezi, ostaje nejasno i na šta je Kovač mislio govoreći o "privatizaciji" Vrhovnog suda i "korporativizmu".

- Jer bi svakako trebalo da zna da se u sudu funkcije ne "dijele za stolom" niti dogovaraju po bilo kakvom „ključu“, već se zavređuju radom, znanjem i ugledom, navode u reagovanju.

Uz to, kako se dodaje, sudije bira nezavisno tijelo, Sudski savjet Crne Gore.

- Zabrinjava i činjenica da uvaženom ministru nije poznato da Sudski savjet, čiji je član u tekućem mandatu, ne može ponovno odlučivati i donositi "identičnu odluku", jer je odluka Upravnog suda meritorna (predmet nije vraćen na ponovno odlučivanje tuženom organu), kaže se u reagovanju.

Iz USCG kazali su da su po ko zna koji put prinuđeni da apeluju na prestanak vršenja pritiska predstavnika izvršne vlasti na nosioce pravosudnih funkcija.

Oni su rekli da princip podjele vlasti ima primat nad ličnim utiscima i željom da se utiče na odluke nezavisnih organa.

- Pa bi poštovani ministar trebalo da se okane poziva na "preispitivanje odgovornosti nosilaca svih pravosudnih funkcija", jer se povjerenje u rad sudova ne održava niti snaži na takav način, poručili su iz USCG.

Iz USCG kazali su da su još jednom primorani da upozore na, kako su naveli, kontinuirani animozitet prema crnogorskom sudstvu i njegovim predstavnicima.

- Taj problem, uz neznanje, revanšizam i amaterizam, koji sve više dolaze do izražaja, će konačno našu državu mnogo koštati, kaže se u reagovanju.

Iz Udruženja sudija poručili su da je nezavisnost sudova jedna od ključnih tekovina svake moderne i civilizovane države.

- A čemu vodi narušavanje te nezavisnosti, ostavljamo javnosti da procijeni sama, navodi se u reagovanju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 14:04