unspalsh ilustracija
25/07/2021 u 09:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УНИЦЕФ: Скоро трећина грађана вјерује да вакцине изазивају аутизам

Из УНИЦЕф-а је саопштено да у ту теорију завјере чешће вјерују родитељи који не вјерују љекару свог дјетета и који кажу да, када би данас добли бебу, не би жељели да она прими ММР вакцину

Скоро трећина грађана Црне Горе, њих 29 одсто, вјерује у теорију завјере да љекари и влада и даље желе да вакцинишу дјецу иако знају да вакцине изазивају аутизам и друге психолошке поремећаје, саопштено је из УНИЦЕФ-а, преноси агенција МИНА.

Они су казали да је то показало истраживање које је у марту спровела истраживачка агенција Ипсос, на национално репрезентативном узорку, уз подршку Британске амбасаде у Подгорици и УНИЦЕФ-а.

Из УНИЦЕф-а је саопштено да у ту теорију завјере чешће вјерују родитељи који не вјерују љекару свог дјетета и који кажу да, када би данас добли бебу, не би жељели да она прими ММР вакцину.

УНИЦЕФов млади репортер Емир Дрешевић бавио се провјеравањем тачности тезе да ММР вакцина изазива аутизам код дјеце и закључио да је нетачна.

Дрешевић је, како су казали, од епидемиолога Сенада Бегића сазнао да је та дезинформација посљедица ангажованости енглеског гастроентеролога Ендруа Вејкфилда.

Наводи се да је Вејкфилд деведесетих година прошлог вијека, приликом приказа 12 пацијената, утврдио да одређена вакцина доводи до промјена у цријевима које за посљедицу имају повећану пропустљивост цријева за разне штетне састојке из хране и окружења.

-Касније се испоставило да је доктор Вејкфилд током спровођења свог рада имао значајну директну финансијску корист, као и да је неколико мјесеци прије студије регистровао сопствену вакцину против исте болести као вакцина коју је оптужио да је штетна- наводе из УНИЦЕФ-а.

Истиче се да је доказано да се радило о „нечасном и неодговорном објављивању истраживања”, које је за посљедицу имало да научни часопис Тхе Ланцет јавно повуче чланак, уз напомену да су подаци и одређени елементи рада били измишљени и фалсификовани.

-Вејкфилд је изгубио лиценцу за рад у Великој Британији и данас се сматра водећим ’лажним експертом’ који и даље зарађује огромне своте новца од медијског публицитета и јавних наступа који немају везе с медицином и науком-рекли су из УНИЦЕФ-а.

Специјалиста дјечје и адолесцентне психијатрије др Иван Крговић, из Центра за аутизам, објаснио је Дрешевићу да су рађене студије на великом броју дјеце, која су праћена током више година, и да није пронађена повезаност између ММР вакцине и појаве аутизма код дјеце.

Из УНИЦЕФ-а истичу да је истраживање јавног мњења које је Ипсос недавно спровео у Црној Гори показало да је од кључног значаја јачање повјерења у научне и здравствене институције.

Они су објаснили да у теорију завјере да вакцине изазивају аутизам и друге психолошке поремећаје више вјерују грађани који не вјерују у науку, нити имају поверења у здравствене установе и Универзитет.

Ти грађани вјерују у теорије завјере о коронавирусу и не би се вакцинисали против коронавируса.

-Истраживање указује на неопходност јачања медијске писмености грађана, јер у у теорију завјере да вакцине изазивају аутизам и друге психолошке поремећаје више вјерују они који су били изложени великом броју нетачних информација о коронавирусу и који се често осјећају фрустрирано када покушавају да нађу информације на ову тему- казали су из УНИЦЕФ-а.

Из те организације су објаснили да се у истраживању уочава да у теорије завјере чешће вјерују људи с непријатељским ставом према онима који имају другачије мишљење.

Наводи се да у теорију завјере да вакцине изазивају аутизам и друге психолошке поремећаје чешће вјерују људи који су прекинули пријатељство због различитих ставова, као и они који воле да се њихово мишљење разликује од других јер се тако осјећају јединственима.

-Колико је значајно подстицати јавну дебату на ову тему указује чињеница да је број предшколске дјеце која су вакцинисана макар с једном дозом ММР вакцине у Црној Гори на историјском минимуму, чиме се стичу услови за избијање епидемије морбила током пандемије коронавируса, што би било погубно за јавно здравље- упозорили су из УНИЦЕФ-а.

Они су навели да је национално репрезентативни узорак за то истраживање обухватио је 821 испитаника старости 18 или више година широм земље.

-Прикупљање података обављено је у периоду од 24. до 26.марта ове године, путем телефонске анкете, тј. упитника чије је просјечно трајање било 20 минута- казали су из УНИЦЕФ-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:27