Дритан Абазовић и патријарх Порфирије / -Влада ЦГ
02/06/2022 u 13:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Више од половине грађана нема став о садржини Темељног уговора са СПЦ

Наводи се да није забиљежен консензус око тајминга потписивања темељног уговора и да је најучесталији став испитаника да не знају да ли и кад треба потписати уговор

Више од половине црногорских грађана нема став о садржини Темељног уговора са Српском православном црквом (СПЦ), док свега 24 одсто сматра да има прихватљиву садржину и да га није потребно мијењати, показало је истраживање Центра за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ).

То, како су казали из те невладине организације (НВО), указује на потребу за отварањем јавне дискусије у којој ће на транспарентан начин све заинтересоване стране моћи да дају коментаре на текст уговора, а током које ће грађани бити упознати са његовом садржином и правним посљедицама појединих чланова.

ЦЕМИ је истраживање спровео на узорку од 961 испитаника на територији Црне Горе, од петог до 22. марта.

“Сваки пети испитаник (22 одсто) изјављује да је донекле или у потпуности инфорисан о садржини Темељног угоовра са СПЦ”, навели су из ЦЕМИ-ја.

Како су навели, своју информисаног значајно боље процјењују испитаници српске националности и симпатизери Демократског фронта (ДФ).

Наводи се да није забиљежен консензус око тајминга потписивања темељног уговора и да је најучесталији став испитаника да не знају да ли и кад треба потписати уговор, односно њих 41 одсто, док 27 одсто испитаника сматра да је уговор потребно потписати што прије.

“Да што прије треба потписати уговор сматра већина испитиваних симпатизера ДФ-а и Демократа, док већина симпатизера Социјалдемократске партије (СДП) сматра да уговор не треба потписивати“, казали су из ЦЕМИ-ја.

Из ЦЕМИ-ја су навели да је став да је уговор потребно потписати што прије учесталији на југу Црне Горе, док је у централном дијелу у односу на остатак државе чешћи одговор да уговор не треба потписивати.

„Одговор да је уговор потребно што прије потписати је значајно учесталији код старије популације, 65 и више година, у односу на друге узрасне групе“, казали су из ЦЕМИ-ја.

Примјетно је, како су појаснили из те НВО, да одговор зависи од година и што је особа старија већа је вјероватноћа да ће имати став да је потребно да се уговор потпише одмах, а што је млађа да је већа вјероватноћа да ће сматрати да не треба потписивати уговор.

Наводи се да је уочена разлика у односу на тип насеља, па је чешћи одоговор да је потребно одмах потписати уговор код становника села, у односу на градове. Одговор да уговор треба потписати што прије је доминантан код испитаника који се национално изјашњавају као Срби.

На питање сматрају ли да темељни уговор треба потписати са Црногорском православном црквом (ЦПЦ), 23 одсто испитаника је одговорило потврдно, док се 31 одсто противи тој идеји.

“Осталих 46 одсто испитаника одбија да одговори на ово питање или нема став”, навели су из ЦЕМИ-ја.

Како су казали, одоговор “не” доминантан је међу испитаницима који се изјашњавају као Срби, међу симпатизерима ДФ-а, Демократа и будуће партије Милојка Спаића и Јакова Милатовића, док је одоговор „да“ доминантан код симпатизера СДП-а.

“Већина изјављује да или нема став или не жели да искаже став око питања да ли ЦПЦ треба дати иста права као и СПЦ, док 12 одсто сматра да треба да добије мања права, девет одсто већа права, а готово сваки пети испитаник сматра да ЦПЦ треба да добије иста права која има СПЦ у Црној Гори”, рекли су из ЦЕМИ-ја.

Већина испитаника нема став око питања да ли Васељенски патријарх треба да се умијеша у православно црквено питање у Црној Гори са циљем помирења православаца и успостављања јединствене православне цркве у Црној Гори.

“Њих 18 одсто сматра да треба, док 30 одсто изјављује да не треба. Међу Православцима, проценти су сљедећи: треба да се умијеша – 23 одсто; не треба да се умијеша - 34, не зна 34, одбија да одоговори девет одсто”, додали су из ЦЕМИ-ја.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:59