/ - SAčUVAJMO SINJAJEVINU
07/06/2023 u 12:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO/FOTO) Mauro: Sinjajevina mora biti zaštićena

Globalna koordinatoka ILC- Annalisa Mauro protekle sedmice posjetila je Sinjajevinu i poručila da to područje mora biti zaštićeno od bilo kog vida devastacije i pozvala donosioce odluka da zakonom zaštiti katune i katunski način života

Međunarodna zemljišna koalcijija (International land coalition – ILC), čiji je član od 2021. godine i Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu, osnovala je Balkansku regionalnu zemljišnu koaliciju i pozvala Vladu Crne Gore da hitno ukine odluku o vojnom poligonu na Sinjajevini i tu planinu proglasi regionalnim parkom prirode u čijem će upravljanju učestvovati lokalna zajednica.

image
- SAčUVAJMO SINJAJEVINU

Međunarodna zemljišna koalicija - ILC je najveća i najraznovrsnija koalicija koja se bavi pravima na zemlju širom svijeta. Ima preko 300 članica koje pokrivaju 84 zemlje i predstavlja preko 70 miliona ljudi koji zavise od zemlje - kao što su mladi muškarci i žene, ruralne zajednice, poljoprivrednici i stočari.

Globalna koordinatoka ILC- Annalisa Mauro protekle sedmice posjetila je Sinjajevinu i poručila da to područje mora biti zaštićeno od bilo kog vida devastacije i pozvala donosioce odluka da zakonom zaštiti katune i katunski način života.

- Mi smo međunarodna organizacija koja radi na osiguravanju zemljišnih prava za ljude koji žive na ovoj zemlji. Zašto je zemlja važna? Zemlja obezbjeđuje prava za proizvodnju hrane, ali je i garancija za očuvanje planete. U mnogim različitim kontekstima radimo sa zajednicama i lokalnim zajednicama koje već vjekovima upravljaju zemljom, a to je slučaj i u Crnoj Gori. To je razlog zašto je zemlja važna za lokalnu zajednicu, a ovdje na Sinjajevini vidimo koliko je zemlja važna za stočarstvo, ali i za proizvodnju hrane i očuvanje životne sredine. Ovo je vrlo simboličan slučaj koji želimo da stavimo u centar pažnje sveta, jer kao i mnoge druge zajednice, i ova se još uvijek bori za priznanje svojih prava. Veoma je važno i veoma moderno da bilo koja država danas prepozna vrijednost opšteg dobra, jer opšte dobro pomaže u stvaranju inkluzivnih procesa i izgradnji snažnog društva. Kada je ovo odvojeno od odluka koje se donose na državnom nivou, to narušava društveni odnos, ali takođe ima uticaj i na način na koji se planeta čuva. Zato smo ovdje i želimo da zahvalimo ljudima koji se bore u naše ime, jer ovo je važna borba koju trebamo zajedno voditi. Uvjerena sam da je Crna Gora prva i vjerovatno jedina ekološka država po Ustavu na svijetu, i zato bi ovo trebalo da bude jedan od prioriteta u donošenju odluka - da se donese politika koja prepoznaje vrijednost opšteg dobra. Ova zemlja je za ljude koji na njoj žive i želimo da to bude priznato zakonom. Mislim da je to prvi korak prije nego što se posvetimo predivnom dragulju koji imate ovdje i koristimo ga kao zaštićeno područje koje može čuvati prirodne resurse koji se ovdje nalaze, uključujući vodu, ptice, biodiverzitet i sve što ovdje postoji, uključujući i ljude, jer pomažemo u očuvanju zajedno s ljudima, a ne bez ljudi, to je jedini put kojim treba ići – poručila je Mauro.

image
- SAčUVAJMO SINJAJEVINU

Nakon posjete Sinjajevini delegacija ILC je u Kolašinu s ciljem obezbjeđivanja prava na zemljište za ruralne zajednice radi zaštite životne sredine, promovisanja otpornih lokalnih prehrambenih sistema i jačanja demokratskih procesa, održala regionalni sastanak. Ovaj susret je rezultirao uspostavljanjem prekogranične saradničke mreže na Balkanu koju čine članovi ILC-a i druge organizacije koje se bave bezbjednošću hrane, upravljanjem opštim dobrima, nejednakostima, klimom i biodiverzitetom, kao znak učešća u dugoročnom procesu intraregionalne saradnje s ciljem jačanja ruralnog stanovništva, posebno pastoralista i šumskih stanovnika.

Ovaj regionalni događaj takođe je rezultirao nekoliko konkretnih obaveza i angažmana:

- Izgradnja povjerenja i saradnje je cilj ove inicijative unutar i izvan ILC-a kao doprinos lokalnoj demokratiji.

- Nacionalne zemljišne koalicije imaju za cilj obezbeđivanje prava ljudima koji žive na šumama i pašnjacima. Težimo nacionalnim zakonima koji će vratiti državno zemljište tradicionalnim korisnicima šuma i pašnjaka i priznati lokalne običajne sisteme. Saglasni smo da ojačamo lokalne zajednice i promovišemo njihov održivi način života.

- Promovišemo pristup zemljištu i zajedničkim planovima upravljanja pejzažem koji se informišu i u kojima učestvuju lokalne zajednice.

- Prepoznajemo ulogu organizacija naroda kao ključnih aktera u odgovoru na klimatske promjene i očuvanju održivih lokalnih prehrambenih sistema. Radićemo na olakšavanju njihovog pristupa IPARD-u, programima ruralnog razvoja i finansiranju za klimatske promjene i učiniti da se glas lokalknih zajednica Balkana čuje u globalnoj debati.

- Prepoznajemo dramatičan uticaj klimatskih promjena i doprinijećemo održivom upravljanju prirodnim resursima, zaštiti i obnovi ekosistema, dok zagovaramo konzervaciju - uključujući zaštićena područja - sa ljudima, a ne bez njih.

- U promovisanju dobre uprave, obavezujemo se da proizvodimo podatke i pozivamo na odgovornost kako bismo unaprijedili demokratiju i smanjili korupciju. Doprinosimo i aktivno učestvujemo u inkluzivnim procesima donošenja odluka o zemljištu.

- Mladi na Balkanu se takođe nalaze na raskrsnici između ostanka i zaštite lokalnog biodiverziteta i ekosistema i migracije u potrazi za boljim ekonomskim mogućnostima i uslugama. Podržavamo mlade lidere u regionu i promovišemo regionalne razmjene mladih kako bismo sačuvali njihove korijene za prosperitetnu budućnost.

- Prepoznajemo nejednak pristup mogućnostima za žene i cilj nam je da ih osnažimo kroz jačanje njihovog ekonomskog razvoja i učešće u procesima donošenja odluka.

-Osim toga, proslava ovog osnivačkog događaja u Kolašinu predstavlja pokazatelj kolektivne solidarnosti u svijetlu vojne opsade regiona Sinjajevine, jednog od najvećih visokoplaninskih pašnjaka u kontinentalnoj Evropi, čiji biodiverzitet i egzistencija su ugroženi već nekoliko godina od strane crnogorske vlade. Zahtijevamo da se otkaže zvanična odluka o stvaranju vojnog poligona i umjesto toga stvori prirodno zaštićeno područje koje će biti sukreirano i suupravljano od strane lokalnih zajednica Sinjajevine. U tom smislu, potpisnici pozdravljaju osnivanje ovog potpuno novog regionalnog mrežnog udruženja za promociju i zaštitu prava na zemljište i biodiverzitet i istovremeno hitno pozivaju na nacionalno i međunarodno angažovanje u zaštiti Sinjajevine, pružajući podršku međunarodnoj kampanji "Sačuvajmo Sinjajevinu", koju je potpisalo preko 90 organizacija iz celog svijeta – poručeno je iz ILC-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. septembar 2023 02:53