Počasni konzul Belgije u Crnoj Gori Žan Luk Dumortier / - Pravni tim Žan Luka Dumortiera
20/06/2022 u 08:00 h
PROMOPROMO
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Viši sud krši ljudska prava i ugrožava bezbjednost konzula

POČASNI KONZUL BELGIJE U CRNOJ GORI PROTIVPRAVNO IZA REŠETAKA

Viši sud u Podgorici, nastavlja da ignoriše odluke Ustavnog suda Crne Gore i protivpravno postupa protiv počasnog konzula Belgije u Crnoj Gori Žan Luka Dumortiera, koji se trenutno nalazi ekstradicionom pritvoru, dijeleći prostor sa članovima organizovanih kriminalnih grupa, čime mu je u takvom okruženju ugrožena bezbjednost i narušeno zdravlje.

Počasni konzul Belgije u Crnoj Gori Žan Luk Dumortier, žrtva je protivpravnog djelovanja Višeg suda u Podgorici, koji nepoštujući više odluka Ustavnog suda, suprotno domaćem i međunarodnom pravu, uključujući i nepoštovanje niza evropskih konvecija, svjesno krši Dumortierova ljudska prava i ugrožava ličnu bezbjednost, koristeći pritvor kao primarnu, a ne kao nužnu mjeru, i pored njegovog narušenog zdravlja.

Ustavni sud je u dva navrata, Odlukom U-III br. 553/17 od 22. oktobra 2021. godine, kao i Odlukom Už-III br. 1097/15 od 14. februara 2017. godine, konstatovao da Viši sud u predmetu protiv Dumortiera krši:

  • Član 5 Zakona o pružanju međunarodne pravnoj pomoći u krivičnim stvarima;
  • Član 32 Ustava Crne Gore;
  • Član 6 stav 1 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Ustavni sud je u oba navrata utvrdio da tužilaštvo Kantona Ženeva, kao i Viši sud u svim dosadašnjim odlukama, uključujući i poslednje Rješenje oznake Pom br. 64/22 od 29.04.2022. godine, kojim je određen ekstradicioni pritvor Dumortiera, shodno članu 5 Zakona o pružanju međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, nije utvrdio koje je to krivično djelo po Krivičnom zakoniku Crne Gore za koje tužilaštvo Kantona Ženeva tereti Dumortiera, a što namjerno nije urađeno jer su i tužilaštvo Kantona Ženeva, kao i Viši sud u Podgorici, svjesni da prvobitno krivično djelo Nelojalno upravljanje - član 158 Krivičnog zakonika Švajcarske, a potom Efektivno umanjenje imovine na štetu povjerioca i prisvajanje vrijednosti koja su pod sudskom odlukom - član 164 i 169 Krivičnog zakonika Švajcarske, ne postoje u Krivičnom zakoniku Crne Gore, pa nije bilo moguće ni donijeti ranije odluke o blokiranju imovine, kao i sada odluku o pritvoru, dok god se djelo ne kvalifikuje i identifikuje koje je to krivično djelo po domaćem zakonodavstvu, a u skladu sa članom 5 Zakona o pružanju međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima.

Ustavni sud konstatuje da je na ovaj način Viši sud prekršio član 32 Ustava Crne Gore i član 6 stav 1 Evropske konvencije o ljudskim pravima, jer nije zadovoljio domaće ustavne standarde, uspostavljenu ustavnosudsku praksu, kao i praksu Evropskog suda za ljudska prava, jer nije ispitao odlučna pitanja vezana za primjenu materijalnog prava.

Viši sud u Podgorici, svjesno vrši progon počasnog konzula Dumortiera, jer iako je već skoro dvije decenije u Crnoj Gori, gdje je pokazao punu saradnju i kooperativnost sa svim organima države Crne Gore, kao i drugim relevantnim međunarodnim adresama, određuje krajnju i nužnu mjeru - ekstradicioni pritvor, iako Dumortier nikada jednim svojim postupkom nije pokazao namjeru da iz Crne Gore bježi, niti djeluje protivpravno.

Viši sud ne samo što krši Ustav Crne Gore, Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Evrpsku konvenciju o ljudskim pravima, već sa namjerom želi da Dumortiera liši slobode i protivpravno drži u pritvoru, jer neopravdano odbija ponuđeno jemstvo od strane konzula, kao i ponudu da Dumortier preda sve svoje putne isprave, u zamjenu da se mjera pritvora zamijeni nekom drugom prikladnom mjerom, obzirom na njegov status, dosadašnje ponašanje u Crnoj Gori, Bečku konvenciju o konzularnim odnosima, te ličnu bezbjednost i zdravstveno stanje.

Pitanja koja se moraju postaviti:

1. Zašto Viši sud ignoriše odluke Ustavnog suda?

 

2. Zašto Viši sud zanemariju činjenicu da se Dumortier tereti za krivično djelo koje ne postoji u Krivičnom zakoniku Crne Gore?

 

3. Zašto Viši sud određuje pritvor Dumortieru koji ni jednom svojom radnjom ili potezom nije pokazao namjeru da bježi iz Crne Gore i bude nedostupan organima kojima je uvijek bio dostupan?

 

4. Zašto Viši sud odbija jemstvo u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, te odbija da Dumortier preda sve putne isprave i da se pritvor zamijeni drugom prikladnijom mjerom, kao što je nenapuštanja mjesta boravka, javljanje organima države Crne Gore i sl.?

 

5. Zašto Viši sud ne poštuje Bečku konvenciju o konzularnim poslovima i počasnog konzula pritvara da boravi sa pripadnicima raznih organizovanih kriminalnih grupa?

Jasno je da je počasni konzul Dumortier žrtva protivpravnog djelovanja Višeg suda u Podgorici, da mu se krše osnovna ljudska prava, o čemu će u narednom periodu biti obaviještene sve relevantne domaće i međunarodne adrese - međunarodne organizacije, diplomatska predstavništva, nevladin sektor, kao i predstavnici EU koji vrše monitoring o ispunjenosti kriterijuma za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, u poglavljima 23 i 24.

PRAVNI TIM ŽAN LUKA DUMORTIERA

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 08:35