Miomir Vojinović / - SASA MATIC
03/09/2023 u 20:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vojinović: Ko god dođe na mjesto ministra ima jednu utabanu stazu uspješnih promjena

Imamo neke višedecenijske probleme, kada sam postao ministar mislim da sam uradio sve što je moguće da ostvarimo potpunu depolitizaciju. To nije proces koji može da se ostvari preko noći, naveo je on

Ministar prosvjete u tehničkom mandatu Miomir Vojinović kazao je zaTVCG da je sve spremno za početak školske godine, te da se materijalni položaj prosvjetnih radnika znatno poboljšao u posljednjih godinu dana. On je rekao da je tokom ljeta dosta urađeno na rješavanju problema prebukiranosti u školama, kao i po pitanju prevencije nasilja.

Vojinović kaže da ministarstvo ima saradnju sa sindikatima i da su najveće plate u regionu prosvjetnim radnicima u Crnoj Gori, prenosi portal RTCG.

Naglasio je da se materijalni status poboljšava, a plate će od 1. januara biti preko 900 eura. 

- Ko god da dođe u narednom periodu na mjesto ministra ima jednu utabanu stazu uspješnih promjena, poručio je Vojinović. 

Ministar navodi da je sve spremno za početak nastave u 163 osnovne škole, te 51 srednju školu. U pet škola, kazao je, nastava će početi on-lajn, zbog adaptacije objekata. 

Kako navodi, dok su trajali ljetnji raspusti, u Ministarstvu prosvjete su radili na tome da se spremno dočeka početak školske godine. 

- Imamo neke višedecenijske probleme, kada sam postao ministar mislim da sam uradio sve što je moguće da ostvarimo potpunu depolitizaciju. To nije proces koji može da se ostvari preko noći. Nijesam se prepoznao u pričama o postavljanju direktora, jer nijesam bio na ovoj poziciji u tim vremenima. Kada je riječ o političkim ili drugim ubjeđenjima, ona nijesu bila ni na kakvoj listi prioriteta po pitanju zapošljavanja u prosvjeti, rekao je Vojinović. 

Prebukiranost je ogroman problem, kaže, i navodi da je po prvi put urađena sveobuhvatna analiza obrazovanja, te da su izdvojena sredstva da se radi na mapiranju školskih objekata kako bi saznali gdje je prisutan taj problem. 

- Imamo dodatan izazov a to su djeca iz Rusije i Ukrajine. Udaren je kamen temeljac za novu školu u Maslinama, zatim sjutra imamo otvaranje nove škole u Bijelom Polju, gradi se nova škola u Rožajama, na primorju...Mislim da su to rezultati za ponos, rekao je Vojinović.  

Osvrćući se na problem nasilja u školama, on je rekao da je otvorena linija preko koje je maltene skoro 24 sata prijaviti takve slučajeve.

- Imamo veći broj pishologa i pedagoga, ali u okviru naše policijske akademije, i gimnazije počinju kursevi za rad na prevenciji nasilja. Napravili smo maksimum toga što je sada bilo moguće, rekao je Vojinović. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:41