/ - FOTO MINISTARSTVO KULTURE - TAMARA VUJOVIć
14/12/2023 u 14:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujović: Poštovanje kulturnog diverzita stvara državu zadovoljnih građana

Podsjetila je da je UNESCO na Skupštini održanoj u Parizu 17. oktobra 2003. godine usvojio Konvenciju o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, a da je Crna Gora istu usvojila 2009. godine.

Nematerijalna baština dokaz je kulturne raznolikosti i garant održivog razvoja, a različitosti i dobra uprava stvaraju državu zadovoljnih građana, koji slobodno mogu ispoljavati i praktikovati svoje običaje, navike i rituale.

To je poručila ministarka kulture i medija, dr Tamara Vujović, na promociji publikacije "20 godina Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine"  u izdanju Ministarstva, koja je organizovana u  Vladinom domu na Cetinju, podsjećajući da je do danas zakonom zaštićeno 20 nematerijalnih kulturnih dobara, da je  Uprava za zaštitu kulturnih dobara prihvatila inicijativu  za uspostavljanje zaštite za još 18 dobara, a da je Bokeška mornarica zbog svojih univerzalnih vrijednosti upisana na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

- Nematerijalna kulturna baština obuhvata predanja, legende, običaje, instrumente, folklor, gastronomiju, različita udruživanja građana - sve ono što čini našu zajednicu posebnom - poručila je Vujović.

Podsjetila je da je UNESCO na Skupštini održanoj u Parizu 17. oktobra 2003. godine usvojio Konvenciju o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, a da je Crna Gora istu usvojila 2009. godine. 

- A u  periodu od 2010-2012. Crna Gora je donijela niz propisa kojima se uređuje oblast kulturne baštine. Prvi put je uređena i oblast nematerijalne kulturne baštine donošenjem Zakona o zaštiti kulturnih dobara, to se ujedno može i smatrati početkom formalne valorizacije nematerijalne kulturne baštine Crne Gore - rekla je Vujović.

Da su vrijednosti crnogorskg nematerijalnog nasljeđa prepoznatljive i na globalnom nivou pokazuje primjer Bokeljske mornarice, koja je 2021. godine zbog univerzalnih vrijednosti upisana na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva kao prvo nematerijalno kulturno dobro Crne Gore.

Važno je istaći da kandidatura za upis na UNESCO listu predstavlja krajnji korak u zaštiti i valorizaciji nematerijalnog kulturnog dobra. Prije toga, neophodno je prepoznati nematerijalna dobra adekvatno ih zaštititi i valorizovati na nacionalnom nivou, poručila je Vujović.

- Dok listamo stranice ove publikacije, svejdoci smo raznovrsnosti i bogatstva nematerijalne baštine Crne Gore - od tradicionalnih vještina i zanata, usmenih predanja, običaja i legendi, ali i izvođačkih vještina koji su do današnjih dana zadržali autentičnost. Čuvajući na taj način srž našeg identiteta,  multietničnost i multikulturalnost, najveće vrijednosti našeg društva- objasnila je Vujović.

Uzimajući u obzir važnost nematerijalne baštine kao dokaza kulturne raznolikosti i garanta održivog razvoja, ova publikacija predstavlja dokaz posvećenosti ovog resora i Vlade Crne Gore prije svega u poštovanju međunarodnih konvencija, ali nas i obavezuje da damo puni doprinos u očuvanju i promociji naše nematerijalne baštine.

Vujović je zahvalila svima koji su doprinijeli stvaranju ove publikacije, posebno Direktoratu za kulturnu baštinu, stručnjacima u institucijama culture I nevcladinim organizacijama koji se u svom svakodnevnom radu bave zaštitom kulturne baštine, entuzijastima i čuvarima/nosiocima nematerijalne baštine, onima koji se staraju da nematerijalna kulturna baština bude živo nasleđe, i da se neko trudi da održi tradiciju živom.

- Uživajmo zajedno, i budimo ponosni na Crnu Goru i njene slobodne i kreativne ljude-zaključila je Vujović

Dobrila Vlahović, generalna direktorica Direktorata za kulturnu baštinu, i autorka publikacije, naglasila je da ova publikacija nije samo hronika bogatstva i raznolikosti crnogorske nematerijalne kulturne baštine, već i "dokaz odnosa i posvećenosti Ministarstva i Direktorata u očuvanju i unapređivanju stanja naše nematerijalne baštine, ali i njenoj promociji".

- Ovo je druga publikacija u ovoj godini čiji je izvodjač Ministarstvo kulture i medija, što potvrđuje našu opredijeljenost u poštovanju i primjeni međunarodnih standarda - istakla je Vlahović.

Ona je naglasila da ovim pristupom pokazujemo da smo dio globalne zajednice koja primjenjuje Konvenciju, koja omogućava zajednicama širom svijeta da očuvaju svoj kulturni identitet i autentičnost, čime se sprječava gubitak tradicija posebno usled globalizacije.

U sklopu događaja održan je panel o nematerijalnom nasljeđu Crne Gore, u kojem su učestvovali Denis Vukašinović, predstavnik Bokeljske mornarice, Nada Radović, čuvar vještine izrade Dobrotske čipke, i Marko Brnović, čija porodica njeguje tradiciju izrade čunova na Skadarskom jezeru.

U okviru promocije predstavljeni su proizvodi tradicionalnih vještina i zanata zaštićenih kao nacionalna ili lokalna kulturna dobra Crne Gore, a izvedeno je "Predanje o Pavi i Ahmetu", iz knjige Vraneška legenda, autora Veselina Konjevića, Crnogorski oro u izvedbi KUD "Njegoš" i pjevanja uz gusle "Suđenje serdaru Šćepanu Radojeviću" u izvedbi guslara Milana Markovića.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 04:13