Posjeta delegacije WADA Komisiji za antidoping / - KOMISIJA ZA ANTIDOPING
19/01/2024 u 12:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

WADA u posjeti Komisiji za antidoping: Ostvaren veliki napredak

Delegacija WADA potvrdila je značaj postojanja Komisije i pohvalila njene aktivnosti i saradnju na međunarodnom planu

Komisija za antidoping ključna je za unapređenje integriteta i promociju etičkih vrijednosti u sportu u Crnoj Gori, ocijenjeno je na sastanku upriličenom povodom posjete delegacije Svjetske antidoping agencije crnogorskoj Komisiji.

Delegacija WADA, koju je predstavljao direktor Evropske kancelarije WADA i odnosa sa sportskim pokretom Sebastijen Žilo, potvrdila je značaj postojanja Komisije i pohvalila njene aktivnosti i saradnju na međunarodnom planu.

- Iako je Komisija za antidoping još nova, vidjeli smo veliki napredak tokom prethodnih godinu dana pod rukovodstvom dr Olivere Prodanović. Mi smo posvećeni saradnji sa lokalnim vlastima kako bi se osiguralo da Komisija za antidoping ima neophodan pravni okvir i resurse da nastavi svoj rast u predstojećim mjesecima i godinama - kazao je Žilo.

Predsjednik Savjeta Komisije dr Aleksandar Kujović pozitivnom je ocijenio dosadašnju saradnju sa WADA i ukazao na izazove sa kojima se Komisija u Crnoj Gori suočava, ističući da će upornim naporima i zajedničkim angažmanom biti moguće unaprijediti integritet sporta u zemlji i osigurati da se svi sportisti pridržavaju najviših etičkih i antidoping standarda.

Predsjednik Centralno-evropske antidoping organizacije (CEADO) Majkl Cepic, izrazio je spremnost CEADO-a da pomogne Crnoj Gori u razvoju nezavisne Komisije za antidoping.

- Crna Gora možda jeste mala zemlja, ali je velika međunarodna sportska nacija. Na isti način na koji se sportisti Crne Gore uspješno takmiče, mogu očekivati isto profesionalno djelovanje od svoje Komisije za antidoping. Zajedno sa našim kolegama iz Crne Gore, CEADO će podržati sve napore da se ispune ova očekivanja - izjavio je Cepic.

Direktorica Komisije dr Olivera Prodanović je kazala da je za snažnije rezultate ove institucije važno obezbijediti stabilnu i izdašniju finansijsku podršku i ocijenila izuzetnom saradnju sa WADA. Kroz razmjenu informacija i najboljih praksi, Komisija i WADA zajednički rade na očuvanju čistog sporta, zdravlja sportista i fer pleja, istovremeno osiguravajući integritet sportsta.

Na sastanku je istaknuto da će Komisija za antidoping, zajedno sa sportskim organizacijama i resornim Ministarstvom, transparentno djelovati i nastojati da osigura fer i pošteno sportsko okruženje. Na taj način daće važan doprinos jačanju sportskog integriteta u Crnoj Gori, ali i na globalnom nivou.

U delegaciji WADA bili su i direktor Kancelarije predsjednika WADA Rafal Piehota, predsjednik Savjetodavnog odbora za usaglašenost Savjeta Evrope Mihal Rajnkovski i direktorica Antidoping agencije Srbije prof. dr Milica Vukašinović Vesić. Sastanku su prisustvovali i član Savjeta Komisije za antidoping Crne Gore dr Aleksandar Radović i zaposleni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 02:13