Mišljenje koјe јe potpisao ministar / Dan
10/10/2022 u 21:10 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za člana Vlade nije bitno obrazovanje: Ministri mogu biti i bez škole

U mišljenju Ministarstva јavne uprave, u koјe јe „Dan“ imao uvid, navodi se da se na ministra ne mogu primјenjivati uslovi koji su Zakonom o državnim službenicima i namјeštenicima propisani za starješinu organa uprave

Akciјa za sociјalnu pravdu (ASP) uputiće tokom sedmice inicijativu Ustavnom sudu radi ocjene da li je došlo do povrede jednog od osnovnih principa ustavnosti i zakonitosti – principa jednakosti – prilikom imenovanja u јavnom upravi, pri kome ministri u Vladi Crne Gore mogu biti i bez škole.

Ministarstvo javne uprave dostavilo je zvanično mišljenje Akciji za socijalnu pravdu da ministri u Vladi Crne Gore ne moraju imati fakultetsko obrazovanje za obavljanje te funkcije, odnosno ne moraju imati VII 1 nivo kvalifikacije obrazovanja, što je uslov koji se zahtijeva za kompletan visoki rukovodni kadar u državnoj upravi.

ASP će u iniciјativi Ustavnom sudu tražiti izјašnjenje u odnosu na konkretno pitanje, a kroz nejednako (ne)propisivanje uslova nivoa obrazovanja za sve funkcije u upravi.

– Iako se čitava stvar može riješiti kroz dopunu postojećih zakona ili izradu novog zakona o Vladi, kojim će se pitanje potrebnog nivoa obrazovanja za ministra, kao člana Vlade, jasno definisati, a takođe svjesni i trenutne nefunkcionalnosti Ustavnog suda, ipak smatramo da je neophodno da se najviša sudska instanca u zemlji izjasni u odnosu na konkretno pitanje i da li postoji narušavanje Ustavom garantovanog principa jednakosti – saopštili su iz ove nevladine organizacije.

Nedopustivo da ministar sa manjim obrazovanjem kontroliše druge sa višim znanjem

Nedopustivo je da ministar, kao starješina ministarstva, koji rukovodi svim ostalim organima uprave i kontroliše njihov rad, treba da je privilegovan u pogledu nivoa obrazovanja i da mu se, bez obzira što se radi o političkoj funkciji, daje mogućnost da bude bez fakultetskog obrazovanja. Osim očigledne favorizacije, to u isto vrijeme otvara i pitanje kako on može da kontroliše rad onih koji su višeg nivoa obrazovanja od njega samog, ukazuјu iz ASP-a.

ASP je čitavu pravnu proceduru oko pitanja potrebnog nivoa obrazovanja za ministre, kao članove Vlade, pokrenula nakon dobijene prijave da aktuelni potpredsjednik Vlade u tehničkom mandatu i ministar poljoprivrede Vladimir Joković nema fakultet.

Oni su sredinom avgusta ove godine zatražili mišljenje od Ministarstva javne uprave u vezi sa uslovima za nivo obrazovanja koji mora da ispuni ministar, kao član Vlade.

– Zakonom o državnim službenicima i namještenicima jasno je propisano da za starješinu organa uprave (a koji je pod nadležnošću ministarstva) može biti postavljeno samo lice koje ima VII 1 nivo kvalifikacije obrazovanja. Da li se isti uslov primenjuje i za člana Vlade, kao starješine ministarstva – navedeno je u inicijativi ASP kojom je traženo zvanično mišljenje.

U odgovoru koji potpisuje aktuelni ministar јavne uprave Maraš Dukaj, a u koji je "Dan" imao uvid, ukazano јe na član 18 stav 1 Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kojim je propisano da se radna mjesta u državnom organu utvrđuju u okviru pet kategorija, i to: starješina organa uprave, visoki rukovodni kadar, ekspertsko-rukovodni kadar, ekspertski kadar i izvršni kadar.

image

Maraš Dukaј

Vlada

Kako se dalje navodi u odgovoru, odredbom člana 29 Zakona o državnoj upravi propisano je da je ministar starješina ministarstva, da predstavlja ministarstvo, upravlja i rukovodi njegovim radom, da za svoj rad, rad ministarstva, kao i za stanje u upravnoj oblasti odgovara Skupštini Crne Gore i predsjedniku Vlade, te da u slučaju prestanka funkcije ili duže spriječenosti ministra da vrši funkciju radom ministarstva rukovodi član Vlade koјeg odredi premiјer.

– Kod navedenog, ukazujemo da je institut ministra kao starješine ministarstva uređen Zakonom o državnoj upravi, te da ne pripada službeničkoj kategoriji u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, iz kog razloga se na njega ne mogu primјenjivati uslovi koji su ovim zakonom propisani za starješinu organa uprave – navodi se u odgovoru u Ministarstva javne uprave koji kao mišljenje dostavljen ASP-u.

Međutim, iz ASP-a za "Dan" kažu da se Zakonom o državnoj upravi uređuju poslovi državne uprave, organizacija državne uprave, prenošenje i povjeravanje poslova državne uprave, kao i druga pitanja od značaja za vršenje poslova državne uprave, ali da se nijednim članom ne reguliše pitanje nivoa obrazovanja potrebnog za funkciju ministra.

– Istovremeno, nesporno je da je Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, kojim se propisuju kategorije radnih mjesta i zvanja, propisano da se državnim organom, u smislu ovog zakona, smatra ministarstvo i drugi organ uprave (organ državne uprave), služba Predsjednika Crne Gore, Skupštine Crne Gore, Vlade Crne Gore, Ustavnog suda Crne Gore, sud i državno tužilaštvo – naglašavaju iz ASP-a.

Oni smatraјu da je i u ovom zakonu očigledna (namjerna ili slučajna) pravna praznina u pogledu potrebnog nivoa obrazovanja za ministre kao starješine ministarstava.
– Crna Gora ni deceniju i po od proglašenja nezavisnosti nije u stanju da donese ni zakon o Vladi, koji bi, kao jedan od ključnih sistemskih zakona u zemlji, mogao detaljnije da reguliše razna pitanja statusa ministara kao starješina organa – istakli su iz ASP-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:22