/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
19/08/2023 u 14:17 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zajednica opština traži dopunu Zakona: Troškove postupka oporezivanja da plaćaju građani

Devet crnogorskih opština isplatilo je preko dva miliona eura određenoj grupi advokata i advokatskih kancelarija za troškove postupka oporezivanja nepokretnosti, što je podatak koji izaziva ozbiljnu zabrinutost, naglasili su iz Zajednice

Vlasnici nepokretnosti u Crnoj Gori obavezaće se da plate troškove poreskog postupka ako su propustili da u roku podnesu poresku prijavu za porez na nepokretnosti ili da izvrše druge zakonske obaveze, čime su direktno doprinijeli pogrešno utvrđenom činjeničnom stanju u rješenju na koje su se žalili, predloženo je u inicijativi Zajednice opština za dopunu Zakona o porezu na nepokretnosti. Zajednica će tu inicijativu, u kojoj predlaže drugačije uređivanje troškova postupka, uputiti resornom ministarstvu čim se za to steknu uslovi.

– Devet crnogorskih opština isplatilo je preko dva miliona eura određenoj grupi advokata i advokatskih kancelarija za troškove postupka oporezivanja nepokretnosti, što je podatak koji izaziva ozbiljnu zabrinutost – istakli su iz Zajednice u saopštenju koje potpisuje generalna sekretarka Mišela Manojlović. UKazuju da je apsurdno to što ove troškove uzrokuju upravo oni poreski obveznici koji ne podnesu poresku prijavu ili ne obavijeste organ o promjenama koje utiču na oporezivanje, a zatim, preko advokata izjavljuju žalbe zbog grešaka u rješenju koje su upravo zato i nastale.

Asanović: Opštine pokušavaju da svoje greške, neznanje i nemar prebace na stranke

Advokat Nebojša Asanović ocjenjuje da opštine na sve načine pokušavaju da svoje greške, neznanje i nemar prebace na stranke i njihove punomoćnike, pa čak idu i dotle da traže da izmjene u propisu koje su predložili, ako se usvoje, važe retroaktivno.

– Nadam se da im to neće uspjeti. Pročitajte im obrazloženje.Teško im je i nemaju kad da prije donošenja rješenja saslušaju stranku, što im je zakonska obaveza. Mnogo su zauzeti. Naši predstavnici iz Upravnog odbora Advokatske komore, kao i svako drugi ko je u poziciji i mogućnosti, nadam se, znaju za ovo i valjda će reagovati na ovo i sve drugo slično ovome. To je u suprotnosti i sa presudom Upravnog suda Crne Gore, a u vezi sa presudom Evropskog suda za ljudska prava, posebno sa presudom "Zustović protiv Hrvatske", kojom je taj sud utvrdio povredu prava iz člana 6.1 Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, nalazeći da država mora snositi troškove spora u situaciji kada je on uzrokovan radnjama, odnosno propuštanjem preduzimanja radnji organa iz korpusa njihovih javnih ovlašćenja, bez obzira na zakonska rješenja. Podsjećam da je članom 9 Ustava Crne Gore normirano da su potvrđeni i objavljeni međunarodni ugovori i opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava sastavni dio unutrašnjeg pravnog poretka, koji imaju primat nad domaćim zakonodavstvom i neposredno se primjenjuju kada odnose uređuju drugačije od unutrašnjeg zakonodavstva – rekao je Asanović.

– Ovu priliku, naravno, koriste da traže troškove postupka, kojih uopšte ne bi ni bilo da žalbu podnesu sami, bez angažovanja advokata. Uključivanje određenih advokata i advokatskih kancelarija u postupke oporezivanja nepokretnosti pojava je novijeg datuma, koja je na površinu izbacila svu ranjivost pravnog sistema i to upravo po pitanju troškova postupka koji devastiraju opštinske budžete – predočeno je u saopštenju.

U vezi sa rješavanjem ovog gorućeg problema opština, smatraju da se tome može stati na put samo zakonom kojim će se propisati da troškovi postupka oporezivanja nepokretnosti padaju na teret poreskog obveznika. Iz Zajednice ukazuju i da su podaci iz javnih registara i evidencija koji se, pored poreske prijave, koriste za utvrđivanje poreza vrlo često nepouzdani, ili ih uopšte nema, te da poreski organ, u roku propisanom za donošenje rješenja (do 30. aprila tekuće godine), ne može obezbijediti učešće stranke koja bi dala tačne podatke.

U Zajednici smatraju da je inicirana dopuna Zakona o porezu na nepokretnosti jedini način na koji se može zaštititi javni interes, a novac koji opštine isplaćuju advokatima na ime troškova postupka usmjeriti za namjene koje su u interesu građana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:22