Насловница извјештаја Амнести интернашнала за 2020. / Насловница извјештаја Амнести интернашнала за 2020.-Насловница извјештаја Амнести интернашнала за 2020.
10/04/2021 u 10:46 h
Marko VešovićMarko Vešović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Амнести Интернешенал:Напади на новинаре остају нерасвијетљени

У извјештају истакнуто да одговор на епидемију корона вируса уз повреду права на слободу кретања, мирно окупљање, недискриминацију и приватност, као и некажњавање за ратне злочине, мучења и друга злостављања, те нападе на новинаре остају отворена питања у Црној Гори
Одговор Владе на епидемију корона вируса уз повреду права на слободу кретања, мирно окупљање, недискриминацију и приватност, као и некажњавање за ратне злочине, мучења и друга злостављања, те нападе на новинаре остају отворена питања у Црној Гори, оцијењено је из међународне организације за заштиту људских права Амнести интернешенал (АИ). То су навели у годишњем извјештају о стању људских права у свијету, који третира дешавања у 2020. години.
image
Насловница извјештаја Амнести интернашнала за 2020.
Насловница извјештаја Амнести интернашнала за 2020.-Насловница извјештаја Амнести интернашнала за 2020.

– У августу је опозициона коалиција тијесно побиједила на парламентарним изборима, закључујући тиме 29 година дугу владавину Демократске партије социјалиста и њеног лидера Мила Ђукановића, који је био или премијер или предсједник. Тај период су карактерисали корупција, кршење људских права, медијска репресија и некажњивост ратних злочина. Црна Гора је била једина европска земља у којој су, као дио ковид-19 мјера контроле, објављена имена појединаца који су послати у самоизолацију – наводи се у извјештају.
Истиче се да су припадници Српске православне цркве протестовали због закона из 2019. године, тврдећи да се њиме омогућује држави да заплијени црквену имовину.
– У мају, полиција у Никшићу ухапсила је владику и седам свештеника након демонстрација у току забране окупљања у вези с пандемијом корона вируса. У јуну је полиција претукла демонстранте током опозиционе окупљања у Будви – пише у извјештају.
Тврди се да злочини по међународном праву, почињени деведесетих година, нити су истражени нити гоњени.
– Европски суд за људска права сматра за неуспјех Црне Горе да обезбиједи правду за седам рођака бошњачких избјеглица које је црногорска полиција пребацила 1992. године снагама босанских Срба и касније су убијени – наводе из АИ.
Повећан број случајева насиља у породици
Како је указано из међународне организације за заштиту људских права Амнести интернешенал (АИ), у јулу прошле године црногорски парламент усвојио је законодавство којим се препознају истополна цивилна партнерства, иако регистровани партнери не би смјели усвојити или хранити дјецу – пише у годишњем извјештају АИ.
Појашњава се да су невладине организације за права жена основале коалицију за подршку женама које доживљавају насиље у породици пошто је за 20 одсто дошло до повећања судских случајева и позива у Центар за женска права.

Истакнуто је да државни тужилац није успио ефикасно истражити наводе да је полиција користила методе за мучења, укључујући електричне шокове, како би од осумњичених лица извукла „признања“.
– Настављена је некажњивост за раније нападе на новинаре, укључујући новинара истраживача Оливеру Лакић, на коју је пуцано 2018. године. У децембру НВО Акција за људска права ургирала је према државном тужиоцу да пружи заштиту Оливери Лакић, након плана за атентат на њу који је откривен – наведено је у извјештају.
Тврди се да је у јануару покренут поступак против троје новинара, притворених до 24 сата, због „изазивања панике и узмемирења јавности“ а двоје је процесуирано.
– Неколико грађана је на сличан начин приведено, четворо њих због објављивања „лажних вијести“ о ковид-19 на друштвеним мрежама; три су била оптужена. Жалбени судови су укинули осуђујуће пресуде за још двије особе према закону којим се омогућује критика званичника онлајн – истакнуто је у извјештају АИ.
М.В.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 13:37