Туристички комплекс Allure Palazzi (фото: Allure Palazzi) / -RED 8
09/05/2021 u 17:23 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сестрић предсједника државе Коларевић остаје без хотела и вила ако не буде плаћао дуг

Компанији "Serzman incorporated" упућен је допис из Инвестиционо-развојног фонда (ИРФ) којим је тражено да се заостали дуг измири и да се рате за узети кредит уредно плаћају. У допису је наведен и рок за плаћање доспјелог дуга за узети милионски кредит

Владин Инвестиционо-развојни фонд (ИРФ), док је на његовом челу био функционер ДПС-а Зоран Вукчевић, толерисао је кашњења у плаћању рата за кредит, који је узела компанија "Serzman incorporated", која је у власништву Едина Коларевића, сестрића предсједника државе Мила Ђукановића.

image

Един Коларевић

-DOPISNIK

То се промијенило промјеном менаџмента тог државног фонда. Према подацима које је добио дневни лист "Дан", након доласка на чело фонда предсједника Одбора директора Велизара Калуђеровића и извршне директорке Ирене Радовић, компанији "Serzman incorporated" упућен је допис којим је тражено да се заостали дуг измири и да се рате за узети кредит уредно плаћају. У допису је наведен и рок за плаћање доспјелог дуга за узети милионски кредит.

"Оно што фонд инсистира је редовна отплата кредита. Потребно jе да водимо рачуна о ликвидности фонда, jер нисмо у ситуациjи да дозволимо да се кредити не измируjу, казали су незванично из ИРФ-а. Допис је, према истим подацима, утицао да Коларевићева компанија плати дуговања и да у посљедњих неколико мјесеци измирује дуг редовно. Дана 11. фебруара ове године ИРФ је продужио залог над имовином компаније "Serzman incorporated", како би се додатно осигурао дати кредит. У залогу пише: "100 одсто удjела у Друштву са ограниченом одговорношћу DP Hotel Facility доо Котор, матични броj 03168409, уписаних на име Друштва са ограниченом одговорношћу Serzman incorporated доо". У Управи за некретнине може се видјети да се компанија "DP Hotel Facility" води као власник дијела туристичког комплекса "Dobrota Palazzi" код Котора вриједног око 20 милиона еура. У оквиру тог туристичког насеља је хотел са пет звјездица - Allure Palazzi Kotor Bay, који има 89 модерних и удобних соба и 10 вила. Уколико Коларевић не буде уредно измиривао дуг према државном фонду, ИРФ би могао да активира залог и на име дуга узме дио тог луксузног туристичког комплекса.

Почели са једним еуром, а након спајања фирми добили вриједну имовину

У подацима Централног регистра привредних субjеката (ЦРПС) може се видjети да jе компаниjа "Serzman Incorporated" основана у септембру 2014. године. Као jедини оснивач тада jе уписан Славко Вуjовић, док jе извршни директор био држављанин Србиjе Саша Радоjковић, уз оснивачки капитал од jедан еуро.

Регистар ЦРПС у jуну 2015. године евидентирао jе повећање капитала компаниjе "Serzman Incorporated" у износу од чак 4,6 милиона еура. Повећање капитала извршено jе на основу спаjања са которском фирмом "МД Ентерприсе", коjа jе посjедовала милионски вриjедне некретнине, односно земљиште на коjем jе неколико година касниjе никао луксузни туристички комплекс "Dobrota Palazzi". Спаjање капитала двиjе компаниjе евидентирано jе 15. jула 2015. године и у статуту фирме "Serzman Incorporated", коjа jе преузела правне обавезе од компаниjе "МД Ентерприсе", коjа jе те године ликвидирана.

Мрежа за истраживање организованог криминала и корупције – Лупа, објавила је у априлу 2019. године да је Коларевић постао власник ексклузивног туристичког комплекса "Dobrota Palazzi" код Котора. Туристички комплекс вриjедан више од 20 милиона еура Коларевић jе купио за свега 45.000 еура! То је показивала документациjа Пореске управе до коjе су дошли новинари Мреже Лупа и естонског листа "Арипаев". Несвакидашњи уговор закључен jе 7. новембра 2018. године, код которске нотарке Ирене Ковачевић. Ради се о Уговору о преносу 100 одсто удjела у привредном друштву "Serzman Incorporated" из Котора, коjе стоjи иза вриjедног туристичког комплекса. Потписници тог посла су били Славко Вуjовић и Един Коларевић. Пренос власништва над поменутом компаниjом извршен jе са Вуjовића на Коларевића. Подаци Управе за некретнине показуjу да jе у вриjеме потписивања поменутог уговора компаниjа "Serzman Incorporated" посjедовала милионски вриjедну непокретну имовину код Котора. Управа за спрjечавање прања новца и финансирања тероризма обjавила jе Правилник о индикаторима за препознавање сумњивих трансакциjа и клиjената, на чиjоj страни 18 пише да се сумњивом трансакциjом сматра уколико – "странка прода непокретност у релативно кратком року, иако jе при самоj продаjи сасвим видљиво да ће за странку ово бити пословни губитак". Уговором о преносу 100 одсто удjела компаниjе "Serzman Incorporated" Вуjовић jе за 45.000 еура продао фирму, коjа jе посjедовала и сада посjедуjе милионски вриjедну непокретну имовину, што jе евидентан пословни губитак. Ту трансакциjу нотарка jе морала да приjави као сумњиву Управи за спрjечавање прања новца, или евентуално неком другом надлежном органу, али то ниjе урадила.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:55