Premijer u Privrednoj komori / LAZAR RUŽIĆ
19/07/2022 u 23:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović: imamo istorijsku šansu da preporodimo Crnu Goru

Svjedoci smo povećanja cijena koje osjeća svaki građanin, zbog toga će Vlada proaktivno donositi odluke kojima će se ublažiti dejstvo globalnih previranja na krhki ekonomski sistem Crne Gore i na svakog građana ponaosob

Crnogorski premijer Dritan Abazović ocijenio je da ova Vlada i nove generacije političara imaju "veliku, rekao bih istorijsku šansu da preporodimo Crnu Goru".

Abazović je u intervjuu Glasniku Privredne komore rekao da je način da budemo efikasni veoma jednostavan.

"Treba da djelujemo zajedno, složno, efikasno, sinhronizovano i sistemski, objedinjavajući sve nesporne potencijale javne uprave i privatnog sektora", poručio je predsjednik Vlade.

Ukazao je da "upravo u tom djelovanju objedinjavanja jedinstvenog miksa nacionalnih resursa vidi ulogu Privredne komore Crne Gore, ali i svih ostalih poslovnih udruženja koja su pokazala da imaju ljude koji mogu da mijenjaju stvari nabolje."

"Vrijeme praznih priča je iza nas, red je da počnemo da radimo velika djela koja ćemo ostaviti za nadgradnju generacijama koje dolaze. Na svima nama ostaje da se potrudimo i napravimo Crnu Goru, kao buduću članicu Evropske unije, boljom i državom jednakih šansi za sve njene građane", istakao je premijer.

Kako kaže, svjedočimo snažnim tektonskim promjenama na globalnoj sceni koja će umnogome oblikovati međunarodne odnose u decenijama koje dolaze.

"Ruska agresija na Ukrajinu, visoka inflacija, klimatske promjene, energetska i ekonomska kriza jesu globalne determinante koja se, nažalost, već osjećaju u Crnoj Gori", rekao je Abazović i dodao da ga "najviše brine visoka inflacija koju Crna Gora uvozi kroz ogroman deficit robne razmjene, što je karakteristika neadekvatne ekonomske politike koja je vođena u prošlosti".

Svjedoci smo povećanja cijena koje osjeća svaki građanin, zbog čega će Vlada kojom rukovodim proaktivno donositi odluke kojima će se ublažiti dejstvo globalnih previranja na krhki ekonomski sistem Crne Gore i na svakog građana ponaosob, naveo je predsjednik Vlade.

Kako kaže, kao prvi čovjek izvršne vlasti, mora timski kormilariti kroz ova turbulenta vremena kako bi u mjeri mogućeg zaštitili građane, privredu i ukupan privredni sistem Crne Gore.

"Stoga, fokus rada Vlade će biti na očuvanju i povećanju životnog standarda građana, povećanje zaposlenosti, smanjenje nezaposlenosti i nejednakosti u društvu uz vođenje prudentne makroekonomske i odgovorne fiskalne politike", dodao je.

On ističe da je korupcija "naslijeđen problem koji izrazito negativno utiče na ekonomski rast i razvoj ali prvenstveno na kvalitet života ljudi u Crnoj Gori."

"Korupcija slabi ključne ekonomske funkcije našeg javnog sektora, usporava efikasnu naplatu poreza, onemogućava dobre izbore u javnim nabavkama, povećava netransparentnost i podstiče neefikasno poslovanje kompanija u državnom vlasništvu. Naslijedio sam upravljanje Vladom koja, nažalost, ima visok stepen percepcije korupcije, zbog čega između ostalog, dolazi do rastuće nejednakosti ali i raslojavanja u društvu koje je postalo očigledno u Crnoj Gori", naveo je premijer.

Ocijenio je da "građenjem snažnih institucija koje prate promjene načina razmišljanja kod svih ključnih aktera u crnogorskom društvu, sasvim siguran borba protiv korupcije u srednjem i dužem roku dati značajne rezultate".

"Ova Vlada će se na sistemski način suočiti sa korupcijom i imaće nultu stopu tolerancije na ovu negativnu pojavu. Prvi rezultati našeg rada se vide kroz suzbijanje sivog tržišta cigareta, zbog čega će prihodovna strana budžeta Crne Gore imati desetine miliona eura dodatnih prihoda. Sve naše aktivnosti će u krajnjem dovesti do većih plata, penzija, socijalnih davanja ali i sveukupnog boljeg života svih građana Crne Gore", zaključio je Abazović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 22:48