Agenciјa za zaštitu konkurenciјe / -AZK
17/04/2023 u 19:23 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Agenciјa za zaštitu konkurenciјe u državnu kasu uplatila preko milion eura

Agencija je u 2022. donijela ukupno 45 odluka. One se sastoje od dva rješenja o pokretanju postupaka naknadne kontrole, sedam rješenja u postupcima prethodne kontrole, 24 mišljenja u postupcima prethodne kontrole i 12 rješenja u postupcima naknadne kontrole, navodi se u dokumentu

Agenciјa za zaštitu konkurenciјe (AZK) od naknada za postupke koјe јe vodila prihodovala јe 1.017.778,17 eura, a ta sredstva su na kraјu prošle godine prenesena u budžet, piše u izvјeštaјu o radu te instituciјe za 2022. godinu.

Kako stoјi u tom dokumentu, na koјi јe Vlada dala saglasnost na poslednjoј sјednici, sredstva neophodna za rad Agencije obezbjeđuju se i od naknada koje se plaćaju Agenciji u skladu sa njihovim nadležnostima.

– Agencija je donijela tarifnik o visini naknada koje se plaćaju u postupku pred Agencijom uz saglasnost Vlade, a sredstva ostvarena u 2022. godini u skladu sa tarifnikom uplaćivana su na posebne uplatne račune. Međutim, Agencija nije bila korisnik ovih sredstava niti je imala mogućnost raspolaganja istim, osim prava na uvid u podatke izvoda uplatnih računa. Takođe, sredstva nisu imovina Agencije i na kraju godine su prenesena u budžet – navodi se u dokumentu.

Na zarade ide skoro 70 odsto budžeta

Agencija јe potrošačka jedinica koja se u potpunosti finansira iz budžeta Crne Gore. Agencija je obavezna da do kraja prvog kvartala tekuće godine podnese Vladi završni račun i godišnji izvještaj radi usvajanja, u skladu sa propisima koji uređuju budžetsko poslovanje. Agencija nema finansijsku nezavisnost, niti sopstveni bankovni račun.

– Agenciji su odobrena sredstva u ukupnom iznosu od 657.179,97 eura u okviru programa za sprečavanje kršenja slobodne konkurencije i kontrole državne pomoći, u skladu sa Zakonom o budžetu za 2022. godinu. Izdaci po osnovu bruto zarada i doprinosa na teret poslodavca čine 69,60 odsto od ukupnih ostvarenih tekućih izdataka, dok čine 68,49 odsto od ukupnih ostvarenih izdataka budžeta za 2022. godinu – navodi se u dokumentu.

AZK je obavezna da svoje finansijsko poslovanje vodi u skladu sa propisima koji uređuju budžetske potrošačke jedinice, kao i propisima koji uređuju pripremu i podnošenje finansijskih izvještaja za budžet i budžete jedinica lokalne samouprave.

– Agencija je u 2022. godini donijela ukupno 45 odluka. Ove odluke se sastoje od dva rješenja o pokretanju postupaka naknadne kontrole, sedam rješenja u postupcima prethodne kontrole, 24 mišljenja u postupcima prethodne kontrole i 12 rješenja u postupcima naknadne kontrole. Rješenja donijeta u postupku prethodne kontrole uključuju programe Ministarstva ekonomskog razvoja za razvoj i promociju zanatstva, unapređenje konkurentnosti i razvoj prerađivačke industrije, predlog programa državne pomoći za sufinansiranje proizvodnje kinematografskih djela za 2022. godinu JU Filmski centar, nacrt programa državne pomoći Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, te odluku o obustavi pomoći Opštine Rožaje i rješenje IRF-a – navodi se u dokumentu.

Među donesenim mišljenjima su mišljenja Savjeta Agencije o predlogu carinskog zakona, isplati subvencija Nacionalnim parkovima, te o odlukama o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju biznih zona opštine Bijelo Polje i opštine Mojkovac.

– Tu su i mišljenja o Crnogorskoj razvojnoj banci, o Opštoj bolnici Meljine, državnoj garanciji za Željeznički prevoz i neprivrednim djelatnostima Fonda za inovacije. Takođe, sačinjeno јe i mišljenje o izdavanju garancije Željezničkoј infrastrukturi i Zakonu o strukturnim mjerama i državnoj pomoći u ribarstvu i akvakulturi, te uredbi o biznis zonama opštine Bijelo Polje – ističe se u dokumentu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 23:10