Протест дрворерађивача у Пљевљима / - фото: Б.ЈЕ.
15/12/2021 u 08:21 h
Božidar Jelovac, Blaženka GolubovićBožidar Jelovac, Blaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дрвопрерађивачи камионима блокирали сједиште Управе за шуме; траже стари начин бодовања понуда

Више није услов да имате погон за прераду дрвета, нити то неко тражи или контролише можете ли ако купите сву грађу да је прерадите, један од дрвопрерађивача

У току је протест дрвопрерађивача из читаве Црне Горе који су камионима блокирали сједиште Управе за шуме у Пљевљима због измјене у бодовању приликом додјеле концесија за шуме. Дрвопрерађивачи су се окупити у десет часова и тражи да остане стари начин бодовања, односно да се прерађивачки капацитети и број запослених бодује 40 одсто.

image

Протест дрвопрерађивача

- фото: Б.ЈЕ.

Дрвопрерађивачи негодују због нових прописа везаних за јавни позив, јер је питање ко сад може да се јави на њега.

- Раније је било да је на јавни позив могло да се јави предузеће које се бави дрвопрерадом и морало је да докаже да има погоне за дрвопрераду и да је способно да преради количину грађе која му се да. Дакле није могао да добије већу количини грађе у односу на ону коју је могуће да преради. Међутим, сад су све то искључили, довољно је само да имају само шифру дјелатности обрада дрвета и и број запослених - каже Лука Брајковић, адвокат који заступа дрвопрерађиваче.

Као примјер Брајковић је навео да сјутра било које предузеће може да промијени шифру дјелатности, број радника и да узме 250 кубика по раднику.

- Више није услов да имате погон за прераду дрвета, нити то неко тражи или контролише можете ли ако купите сву грађу да је прерадите - каже Брајковић.

Један од дрвопрерађивач каже да они тренутно плаћају најскупљи кубик робе у Европи.

- Нама је просјечна цијена по пању у нето изашла око 70 еура. Ако узмете цијене за шуме која није сертификована, коју не можемо извозити за ЕУ, само је можемо пласирати на тржиште региона, јер држава нема сертификат. Ми плаћамо 80 еура све класе, и прву, и другу, и трећу, и јамску, и целулозну - каже један од дрвопрерађивача.

У Босни, примјера ради, они добијају прву класу на шумском путу за 85 еура, а они 80 еура у дубећем стању у шуми, све три класе, док код нас дрвопрерађивачеу говором обавезују да изврше сјечу, да отварају шумске влаке и да одржавају шумске путеве.

Раније је из организационог одбора за протест речено да по новом начину бодовања, деведесет одсто бодова иде на понуђену цијену, а свега десет одсто бодова на постојећа средства прераде и запослене раднике.

- У таквим случајевима потребно је имати новац да се плати концесија. Притом ко има новац не мора да има погоне за прераду дрвета, већ може да плати концесије и да потом стварним прерађивачима препродаје дрво – поручено је из организационог одбора за протесте и појашњено да је неопходно вратити стари начин бодовања понуда.

Шуме у државној својини дају се на коришћење продајом дрвета у дубећем стању, у складу са извођачким пројектима за Пљевља, Рожаје, Беране, Жабљак, Колашин, Бијело Поље, Никшић, Плужине, Подгорица и Даниловград, за 2021. годину, у газдинским јединицама и по одјељењима, као и по количинама и почетним цијенама. Поменути јавни позив је расписан 9. и понуде ће се предавати до 27. децембра.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 03:23