/ - ILUSTRACIJA
25/03/2024 u 12:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EKIP: Prenijeto 95 hiljada telefonskih brojeva

U Crnoj Gori je, od početka pružanja usluge prenosa telefonskih brojeva, prenijeto njih 95 hiljada, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Iz EKIP-a su kazali da je između mobilnih mreža prenešeno 77,92 hiljade brojeva.

- Najviše brojeva je prenešeno u mobilnu mrežu M:tel-a, 39,69 hiljada brojeva ili 51 odsto. U mobilnu mrežu Crnogorskog Telekoma prenešeno je 23,48 hiljada brojeva ili 30 odsto, dok je u mobilnu mrežu One Crna Gora prenešeno 14,75 hiljada brojeva ili 19 odsto od ukupno prenešenih brojeva između mobilnih mreža - navodi se u saopštenju.

Između fiksnih mreža prenešeno je 17,08 hiljada brojeva.

- Najviše brojeva je prenešeno u fiksnu mrežu M:tel-a, 10,41 hiljada brojeva ili 61 odsto, u fiksnu mrežu Telemacha 4,15 hiljada brojeva ili 24 odsto, u fiksnu mrežu One Crna Gora 2,15 hiljada brojeva ili 13 odsto, u fiksnu mrežu Crnogorskog Telekoma 368 brojeva ili dva odsto, dok su tri broja prenešena u fiksnu mrežu Orion Telekoma - precizirali su iz EKIP-a.

Prenosivost telefonskog broja je usluga koja omogućava svakom pretplatniku da pri promjeni operatora fiksne i mobilne telefonije zadrži postojeći telefonski broj. Zahvaljujući navedenoj usluzi, korisnici mogu birati operatora koji pod najpovoljnijim uslovima pruža uslugu zahtijevanog kvaliteta i pri tome zadržati svoj broj.

Operatori su uslugu prenosa telefonskih brojeva počeli da pružaju 1. decembra 2011. godine.

- Broj se može prenositi iz fiksne u fiksnu mrežu, odnosno iz mobilne u mobilnu mrežu. Telefonski broj se prenosi u punom formatu. Na primjer, ako korisnik ima mobilni broj 067 123456 i prenese ga u mrežu drugog operatora, korisnikov broj se ne mijenja, ostaje isti 067 123456 - navodi se u saopštenju.

Pretplatnik koji želi da promijeni operatora podnosi zahtjev operatoru kod kojeg želi da prenese broj, što se ujedno smatra i zahtjevom za raskid ugovora sa "starim" operatorom.

- Uz zahtjev za prenos broja građani dostavljaju na uvid važeći identifikacioni dokument, a preduzeća rješenje o registraciji iz CRPS Crne Gore, kao i dokaz o plaćenom mjesečnom računu, za posljednji obračunski period, za pružene usluge kod operatora iz čije se mreže prenosi broj - objasnili su iz EKIP-a.

Ako su ispunjeni svi uslovi za prenos broja, koji su propisani Pravilnikom o prenosivosti brojeva pretplatniku se određuje datum prenosa broja, koji ne može biti duži od tri radna dana od momenta podnošenja zahtjeva. Prosječno vrijeme trajanja prenosa broja u prethodnih šest mjeseci iznosilo je 2,44 radna dana.

- Vremenski okvir za realizaciju prenosa broja je od 13 sati do 16 sati, svakog radnog dana, i u tom periodu može doći do prekida servisa. Pretplatnik može ponovo da prenese svoj broj nakon tri mjeseca od zadnjeg prenosa. Operatori korisnicima ne naplaćuju naknadu za prenošenje telefonskog broja - dodaje se u saopštenju.

Više informacija može se pronaći na internet stranici Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost www.ekip.me.

- Ukoliko zahtjev za prenos broja bude odbijen ili je nezadovoljan ažurnošću operatora prilikom procesa prenosa broja korisnik može da podnese žalbu Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost - dodaje se u saopštenju.

Kako se na osnovu broja više ne može odrediti kod kog operatora se nalazi određeni telefonski broj, EKIP je omogućio da se na veb adresi https://prenosivost.ekip.me može obaviti provjera u kojoj mreži se telefonski broj nalazi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:54