/ - FOTO ILUSTRACIJA
26/04/2023 u 09:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evropska centralna banka priprema još jedno povećanje kamata

Trenutni podaci upućuju na to da bi trebalo ponovo da podignemo kamatne stope na sastanku 4. maja, rekao je glavni ekonomist ECB-a, Philip R. Lane za francuski dnevnik Le Monde

Evropska centralna banka (ECB) će, u pokušaju da suzbije inflaciju, po svemu sudeći ponovo povećati referentnu kamatnu stopu na sljedećem sastanku Savjeta guvernera.

"Trenutni podaci upućuju na to da bi trebalo ponovo da podignemo kamatne stope na sastanku 4. maja", rekao je glavni ekonomist ECB-a, Philip R. Lane za francuski dnevnik Le Monde.

On je dodao da još nije vrijeme za popuštanje.

Lane nije objavio koliku korekciju očekuje, ali je dodao da će monetarna politika od maja zavisiti od ekonomskog razvoja.

ECB je podigla kamatne stope u eurozoni šest uzastopnih mjeseci od jula. Savjet je na sjednici u martu ponovo podiglo stopu 0,5 do 3,5 odsto.

Povećanje kamata u ponedjeljak je za portal Politico najavila i članica Upravnog odbora ECB-a Isabel Schnabel.

"Po mom mišljenju, jasno je da su potrebna daljnja povećanja kamatnih stopa. Obim korekcije, međutim, zavisiće od podataka koji će tek stići", navela je Schnabel.

ECB, kao i druge centralne banke, pokušava suzbiti snažnu i postojanu inflaciju povećanjem kamatnih stopa.

Više kamate znače poskupljenje kredita, što hladi potražnju i u konačnom usporava rast cijena. ECB nastoji da stopu inflacije - rast cijena roba i usluga u maloprodaji - zadrži ispod dva odsto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 14:59