/ фото: МИФ
13/09/2021 u 14:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јавни позив: Консултације о изради Програма економских реформи

Динамика израде овог документа, како наводе, у потпуности је усклађена са припремом Програма економског опоравка, Фискалне стратегије, као и буџета за 2022. године

Министарство финансија и социјалног старања објављује јавни позив за консултације поводом израде Програма економских реформи од 2022. до 2024. године. 

- Овај значајни документ треба да буде дио колективног консензуса о економским питањима те позивамо заинтересоване да се укључе већ у почетној фази израде ПЕР-а. Предлози и сугестије могу се достављати на е-маил адресу јаснаOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., најкасније до 27. септембра 2021. године. Такође, ПЕР2022 ће бити предмет јавне расправе кроз размјену информација и учествовање заинтересованих страна давањем предлога, сугестија и коментара. Тиме ће се креирати простор за дијалог и сарадњу, у циљу унапређења текста Нацрта програма економских реформи за период 2022 - 2024. година, а чија је израда предвиђена овогодишњим Програмом рада Владе- саопштено је из Министарства.

image
фото: МИФ

Динамика израде овог документа, како наводе, у потпуности је усклађена са припремом Програма економског опоравка, Фискалне стратегије, као и буџета за 2022. године. 

- Програм економских реформи обухвата економску политику Црне Горе за наредну годину и средњорочни период, уважавајући смјернице и препоруке Европске комисије, што је и основ економског дијалога у процесу ЕУ интеграција.  Истовремено, ПЕР садржи свеобухватну агенду структурних реформи која приказује јавне политике у изабраним областима економског система, а којима се доприноси расту и развоју, те повећању конкурентности домаће економије. У складу са нацртом смјерница за израду ПЕР-а за период 2022 - 2024. година, структурне реформе обухватају ове области: управљање јавним финансијама, зелена транзиција, дигитална трансформација, пословни амбијент и смањење неформалне економије, истраживање, развој и иновације, реформе за економску интеграцију и реформу енергетског тржишта- навели су из Министарства.

Укључена је и реформа тржишта саобраћаја, као и области пољопривреда, индустрија и услуге, образовање и вјештине, запошљавање и тржиште рада, социјална заштита и инклузија те систем здравствене заштите.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:49