/ BRANKO KRVAVAC - LAZAR RUZIC
19/04/2023 u 11:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krvavac: Da će državna kasa biti prazna, pokazuju javno dostupni podaci Ministarstva Finansija

Krvavac predlaže ministru Damjanoviću da povuče profit od hedžing aranžmana, koji je obezbijeđen zahvaljujući odlično odrađenom hedžing aranžmanu koji je za vrijeme svog mandata napravio gospodin Spajić

Član predsjedništva Pokreta Evropa sad Branko Krvavac reagovao je na jutrošnje gostovanje ministra finansija Aleksandra Damjanovića u jutarnjem programu RTCG-a u okviru kog je Damjanović pokušao da demantuje njegovu tvrdnju „da će u junu kasa biti prazna“.

Krvavac ističe da je 1% suficita u prva tri mjeseca rezultat je prije svega jednokratnih prihoda od ekonomskog državljanstva i donacije EU za energetiku.

- Suficit od 1% u prva tri mjeseca rezultat je prije svega jednokratnih prihoda od ekonomskog državljanstva i donacije EU za energetiku, koje ne možete koristiti za pokrivanje tekućih obaveza planiranih budžetom za 2023. Kada oduzmete jednokratne prihode - og suficita više nema, a sa druge strane realizacija kapitalnih projekata nije malo slabija, kao što kaže gospodin Damjanović, već katastrofalna, bar po javno dostupnim podacima: ona je na nivou od samo 13% plana -  saopštio je Krvavac.

Da će kasa biti prazna, ne u junu, već krajem maja, nije procjena ni moja ni gospodina Spajića već to pokazuju javno dostupni podaci sa sajta Ministarstva finansija. Kada smo pomenuli jun, uzeli smo u obzir blagi rast prihoda u prethodnim mjesecima, koji se ne vezuje za gore pomenute jednokratne prihode, dodao je.

Predlaže ministru Damjanoviću da povuče profit od hedžnig aranžmana, koji je obezbijeđen zahvaljujući odlično odrađenom hedžing aranžmanu koji je za vrijeme svog mandata napravio gospodin Spajić.

- Ministarstvo finansija već u maju morati da vrati 100 miliona eura starih dugova i da pokrije planirane deficite za april, maj i jun, koji su izazvani velikim rastom tekuće potrošnje: prvo rebalansom budžeta za 2022, a nakon toga budžetom za 2023. godinu - navcodi Krvavac.

Ministar Damjanović je ostao dužan građanima odgovor na pitanje zašto u njegovom planu u mjesecima ljetnje turističke sezone ostavrujemo deficite, što nije bio slučaj u prethodnim godinama, i pokrivamo ih depozitima koji ne postoje?“ upitao je Krvavac.

- Uvijek sam spreman da i sa ministrom Damjanovićem i sa bilo kim iz resora finansija javno razmijenim argumente i pomognem da zajednički riješimo ovu situaciju, koja je nastala neodgovornim planiranjem budžeta za 2023. godinu - poručio je član predsjedništva PES-a.

Podsjetimo, ministar Damjanović je kazao da u ovom trenutku, u periodu januar-mart, Crna Gora ima suficit od 1 odsto ili nekih 65 miliona eura. Dio ovog suficita ima uporište u negdje slabijoj realizaciji planiranih projekata. Sama po sebi činjenica da Crna Gora u prvom kvartalu ima rast od 1 odsto dovoljno govori o tome ko kako vodi državu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 02:38