Јаков Милатовић / - Влада ЦГ
19/09/2021 u 18:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милатовић: Економски раст од 10 одсто, резултат сезоне која је премашила сва очекивања

Опоравак економске активности - снажно је дјеловао на стабилизацију јавних финансија, наводи он на твитеру

Министар економског развоја Јаков Милатовић детљно је објаснио објаву на твитеру, да је економски опоравак Црне Горе видан, уз компаративну табелу коју је приложио за 2020. и 2021. Додаје  да је напредак видљив и у односу на 2019.

Саопштење Милатовића: 

Економски опоравак у ЦГ у претходних пар мјесеци је видан. Након највећег пада економије у модерној историји ЦГ од 15% у прошлој години, ове године се очекује раст од 10%. Ово је у највећем дијелу резултат туристичке сезоне која је премашила очекивања.

Након што су у прошлој години приходи од туризма били на свега 13% од оних из 2019. године, тј. 144мн еура, према подацима са којима Влада располаже - планирани овогодишњи приходи од туризма, у износу од око 700мн еура већ су остварени на крају ИИИ квартала.

image

Фото: Твитер

Биљежи се опоравак и извоза роба, па је тако у првом полугодишту 2021, он износио 240мн еура, што је за 33% веће у односу на исти период прошле године. Опоравак економске активности - снажно је дјеловао на стабилизацију јавних финансија.

Након дефицита буџета од 11% БДП-а у прошлој години, Влада очекује да дефицит ове године буде испод 3% БДП-а, што је невјероватан резултат имајући у види да Влада након тешког стања које је наслиједјено није приступила повећању пореза или смањењу плата и пензија!

Примјера ради, дефицит буџета за период јун-август 2020. године износио је скоро 150мн еура, а ове године у истом периоду је остварен суфицит у процијењеном износу од 100мн еура. Овакав резултат је значајно већи и од 2019. године!!!

Овако добри параметри у дијелу реализације буџета, који су измедју осталог резултат и транспарентне и одговорне расходне стране (након усвајања првог програмског буџета у ЦГ) - довели су до пада нивоа јавног дуга, са 103% БДПа у децембру 2020. на 88% у јулу 2021.

Опоравак привреде је рефлектован и на банкарски сектор, па тако имамо раст укупних депозита за скоро 400мн еура у поредјењу са децембром 2020. године. Овакав раст депозита, заједно са мјерама Владе које се тичу подршке банкарском сектору у дијелу кредитне линије од Банке Савјета Европе и предвидјеног оснивања Кредитно гарантног фонда, уз континуирану улогу ИРФ-а, значи више новца за кредитирање привредне и становништва и даљу подршку економског опоравка земље.

Све ово горе поменуто је дало основу Влади да реализује мјере из социјалне политике - а прије свега уводјење дјечјег додатка за дјецу предшколског узраста, бесплатне уџбенике за основце, као и подршку социјално угроженим градјанима у оквиру пакета подршке.

Социјални дијалог са синдикатима и послодавцима већ је резултирао повећањем минималне зараде на 250еур, и најаве уводјења неопорезивог дијела дохотка у износу не мањем од 100е од почетка наредне године. Дјела а не ријечи - слоган је ове Владе!

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:05