Илустрација, новац
18/06/2021 u 08:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Подношење захтјева за дјечји додатак почеће у септембру

Дакле, додатак за дјецу која су га и до сада примала биће исплаћиван у увећаном износу, почев од октобарског обрачуна

Из Министарства финансија и социјалног старања је саопштено да ће подношење захтјева за дјечји додатак за дјецу до шест година почети у септембру.

-Увођење дјечјег додатка један је од првих корака на путу ка одрживим рјешењима за подршку и помоћ породицама и дио пакета социјалних сервиса, које Влада Црне Горе планира да успостави у години социјалне правде. Примјена права на дјечији додатак почиње од 1. октобра 2021. године, а први додатак за дјецу биће исплаћен средином новембра- наводе из ресора Милојка Спајића.

Грађани ће, како пише у саопштењу, у циљу смањења гужви и обезбјеђивања поштовања епидемиолошких мјера у центрима за социјални рад, бити благовремено информисани о распореду пријављивања за дјечји додатак.

-По договореном распореду, потребно је да родитељ или старатељ дође у центар за социјални рад, приложи на увид личну карту и јединствене матичне бројеве (ЈМБ) чланова породице. Захваљујући Информационом систему социјалног старања, тзв. Социјалном картону, поступак признавања права оној дјеци која већ примају дјечји додатак по основу права из социјалне и дјечје заштите, као изведено право ( из нпр. права на материјално обезбјеђење ) је аутоматизован, па није неопходно да грађани овим поводом долазе у Центар за социјални рад- додају у Министарству финаснија и социјалног старања.

Дакле, додатак за дјецу која су га и до сада примала биће исплаћиван у увећаном износу, почев од октобарског обрачуна.

Почев од октобра, право на додатак за дјецу може остварити петоро дјеце у породици.

-На тај начин ће породице које су корисници права на материјално обезбјеђење, остварити право на додатак за дјецу и за четврто и пето дијете у износу од 44 еура за свако дијете. Овај поступак се ради аутоматски кроз Социјални картон, па није непходно да грађани долазе у центар за социјални рад како би остварили ово право- истиче е у саопштењу.

Иначе, право на додатак за дјецу остварује се у центру за социјални рад у општини пребивалишта породице.

-У случају да родитељи дјетета не живе заједно (разведени су или раздвојени), подносилац захтјева је родитељ коме је дијете повјерено на старање, односно родитељ са којим дијете живи, за шта је потребно Центру за социјални рад доставити доказ, а о томе ће грађани бити информисани до почетка подношења захтјева- закључује се у саопштењу.

Izdvojeno

01. avgust 2021 22:37