/ - FOTO: MINISTARSTVO FINANSIJA
01/08/2023 u 14:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potpisani ugovori za finansiranje projekta TS Lastva Ministarstva finansija

Šef kancelarije EBRD-a za našu zemlju, Remon Zakarija poručio je da je ovo jedan u nizu uspješnih projekata koje banka koju predstavlja realizuje sa Crnom Gorom

Ministar finansija Aleksandar Damjanović i šef kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj za Crnu Goru Remon Zakarija potpisali su Ugovor o garanciji za amandman na ugovor o kreditnom aranžmanu između Crnogorskog elektroprenosnog sistema i EBRD-a.

Time je potpisan ugovor za potrebe finansiranja Projekta ugradnje varijabilne prigušnice u trafostanici Lastva, u iznosu do devet miliona eura. Amandman na ugovor o kreditu, ispred CGES-a, potpisao je izvršni direktor te firme, Ivan Asanović.

- Imajući u vidu likvidnost i kontinuirane pozitivne rezultate u poslovanju CGES-a, kao i potrebu investiranja u unapređenje bezbjednosti elektroprenosne mreže, kao jednog od stubova razvoja energetskog sektora u Crnoj Gori, ministar Damjanović je istakao da je izdavanje državne garancije za pomenuti kreditni aranžman, ekonomski opravdano predviđeno Zakonom o budžetu za 2023. godinu, kao i pratećom Odlukom o zaduživanju. Izvršni direktor CGES-a, Ivan Asanović, saopštio je da je proširivanjem  Ugovora o kreditu između firme koju predvodi i EBRD-a,  a koji je sklopljen 2013. godine sa ciljem ulaganja u prenosnu mrežu, odnosno kvalitet i modernizaciju usluga, stvoren osnov za finalizaciju Projekta TS Lastva, odnosno ubrzanu nabavku varijabilnog šantnog reaktora i priključka, što će trajno omogućiti siguran rad elektro mreže i interkonekciju sa Italijom- navodi se u saopštenju.

Šef kancelarije EBRD-a za našu zemlju, Remon Zakarija poručio je da je ovo jedan u nizu uspješnih projekata koje banka koju predstavlja realizuje sa Crnom Gorom, i izrazio očekivanja da će saradnja u svim sferama koje EBRD finansijski pomaže, biti proširena i intenzivirana.

Amandmanom na ugovor o kreditu u vrijednosti od 9 miliona eura, koji je danas potpisan, definisan je rok raspoloživosti sredstava do 15.11.2025. godine, i varijabilna kamatna stopa, koja, u skladu sa standardnim uslovima EBRD-a, iznosi šestomjesečni EURIBOR + 1 odsto, s tim što je amandmanom dodata opcija izbora obračuna kamate po fiksnoj kamatnoj stopi kako je definisano Standardnim uslovima EBRD-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. decembar 2023 23:31