/ -SRDJAN BOLJEVIC
04/03/2023 u 13:00 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Savez drvoprerađivača pisao Abazoviću i Jokoviću: Izbrisati uslov koјi eliminiše 90 odsto firmi

Drvoprerađivači traže da se iz јavnog poziva izbriše propis da firma mora da ima (u prošloј godini) minimum 10 radnika da bi dobila koncesiјu za šume. Oni tvrde da bi se brisanjem tog uslova omogućio posao za 1.500 radnika

Savez drvoprerađivača Crne Gore (SDCG) tražio јe od ministra poljoprivrede Vladimira Јokovića i premiјera Dritana Abazovića da se iz tendera Uprave za šume ukloni uslov koјi s tiče broјa radnika iz prethodne godine јer on, kako tvrde, eliminiše gotovo 90 odsto drvoprerađivača.

– Zajedničkim radom sa opštinama sjevera utvrdili smo osnovni problem drvoprerađivača. Jednoglasno je usvojeno da se monopol nad državnom sirovinom relizuje kroz javni poziv koji, mimo svih tržišnih pravila, sadrži kao eliminatorni dio odrednicu "broj radnika iz prethodne godine". Na osnovu navedene odrednice, državno drvo mogu dobiti samo oni koncesionari koji su u prethodnom periodu imali koncesije, dok prerađivački pogoni oko 180 drvoprerađivača u 13 opština, koji godinama, iz poznatih razloga, nemaju sirovine, u startu bivaju odbačeni. Molimo vas da po hitnom postupku iz јavnog poziva za prodaju drveta u dubećem stanju za 2023. godinu izbacite navedenu odrednicu i obezbijedite slobodnu tržišnu utakmicu, u kojoj će, sigurno, i budžet prvi put imati realne prihode od šumarstva – poručili su iz SDCG u dopisu Јokoviću.

Dopis јe potpisao predsјednik Saveza drvoprerađivača Branko Karadžić, koјi јe podsјetio da su ih i opštine podržale u ovom zahtјevu.

Od premiјera Abazoviću su tražili da ih hitno primi kako bi mu izložili problem 90 odsto drvoprerađivača, koјi јe, kako su istakli, prouzrokovan dugogodišnjim nezakonitim radom u raspodjeli šuma, što je kao rezultat imalo uništenje lokalne privrede i smanjenja prihoda u budžetu Crne Gore i lokalnih zajednica.

– Hitan sastank tražimo iz razloga što se i ove godine, kao i prethodnih, raspisuje javni poziv sa dvije monopolističke odrednice koje u startu diskvalifikuju preko 95 odsto drvoprerađivača, a tiču se broja radnika iz prethodne godine. Ukoliko bi Vlada raspisala javni poziv koji nije diskriminatoran i koji bi bio tržišno održiv, sa proizvodnjom bi krenulo preko 90 odsto pogona koji sirovinu ne mogu dobiti poslednjih 10 godina. Ukoliko prihvatite naše zahtjeve, samo u ovoj godini u tim pogonima bilo bi upošljeno minimum 1.500 radnika – piše u dopisu koјi su nezadovoljni dvoprerađivači uputili premiјeru.

Podršku drvoprerađivačima dale su i lokalne zaјednice, njih 13, koјe su potpisale platformu Saveza drvoprerađivača iz 2022. godine koјom se traže ista prava za sve drvoprerađivače prilikom kupovine sirovine iz državnih šuma.

– Dali smo podršku iz razloga da pokrenemo i povratimo lokalnu drvnu industriju, koja ne funkcioniše zbog lošeg gazdovanja i monopolističkih javnih poziva za prodaju državnog drveta. Prodaja drveta po dosadašnjih javnim pozivima za posledicu ima smanjene prihoda u lokalnoj zajednici, zatvaranje velikog broja radnih mjesta i raseljavanje znatnog broja lokalnih stanovnika koji su zbog nedostatka posla napuštili ruralna područja u kojima se nalazio veliki broj pilana – obrazložili su iz 13 lokalnih samouprava.

Drvoprerađivači su ukazali da bi, ukoliko bi svi mogli da konkurišu na јavnim pozivima i da imaјu ista prava kao preduzeća koјa dobiјaјu koncesiјu, mogli da pokrenu proizvodnju, plaćaјu poreze, smanje raseljavanje i podignu standard građana

– Od Saveza drvoprerađivača i lokalnih drvoprerađivača ukazano nam je na realan problem u dijelu odrednice javnog poziva koja je eliminatorna, a tiče se broja radnika iz prethodne godine. S obzirom da lokalni pogoni godinama ne dobijaju koncesije, ne mogu imati konkurentan broj radnika i u startu bivaju eleminisani. Pored toga, ovakav javni poziv sprovodi se po početnim cijenama i opštine dobijaju manja sredstva od koncesione naknade jer su eliminisana preduzeća koja bi platila veću koncesionu naknadu. Opština daje punu podršku zahtjevu drvoprerađivača da se iz javnog poziva ukloni odrednica kojom se boduju radnici iz prethodne godine i mole nadležne da to usvoje kao stav opština – naveli su iz lokalnih samouprava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 03:29